close and return
Wellbeing and Psychology

4 αποδεδειγμένες ψυχολογικές αλήθειες

4 επιστημονικά αποδεδειγμένες ψυχολογικές αλήθειες

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Well being on May 24, 2016

Διάβασε κάποια πράγματα που πλέον θεωρούνται «πραγματικότητα» και με τη βούλα, και αναθεώρησε λίγο τη ζωή σου.

Συνεχώς γίνονται έρευνες γύρω από τι απασχολεί τον άνθρωπο και πως θα μπορούσε αυτός να είναι πιο ευτυχισμένος. Και όλες καταλήγουν πως η ευτυχία τελικά είναι πολύ πιο απλή απ΄όσο πολύπλοκή θέλουμε να τη σκεφτόμαστε.

Δες λοιπόν πως μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός , ισορροπημένος και κατασταλαγμένος με βάση τα πορίσματα στα οποία κατέληξαν άλλοι για σένα.

Μην αποκαλύπτεις σε κανέναν τους στόχους σου

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος μιλάει για τα σχέδια του, τα μοιράζεται από εδώ και από εκεί και αποκαλύπτει τους στόχους του για το μέλλον, χάνει μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας τους. Είτε γιατί αποδυναμώνεται μέσα του η ενέργεια της επιθυμίας, είτε γιατί τα σχέδια του δέχονται αρνητική ενέργεια από τους τρίτους, η δημιουργικότητα κάπου χάνεται στο δρόμο.

Έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητα να πετύχετε αυτό που θέλετε αν το κρατάτε για τον εαυτό σας.

Όλες οι αισθήσεις συνδέονται με αναμνήσεις

Τραγούδια, γεύσεις, αρώματα μας φέρνουν στο μυαλό γεγονότα και εμπειρίες του παρελθόντος , θετικές ή αρνητικές. Γι αυτό όταν θέλετε να τονώσετε τη διάθεση σας και τη δράση σας, ακούστε το αγαπημένο σας κομμάτι, μυρίστε το αγαπημένο σας άρωμα, ή φάτε το αγαπημένο σας φαγητό... Καταλήξτε σε εκείνες τις επιλογές που ξέρετε ότι θα ξυπνήσουν μέσα σας συναισθήματα από το παρελθόν που σας προκάλεσαν εμπειρίες συνδεδεμένες με τις αισθήσεις σας.

Ξόδευε χρήματα σε εμπειρίες και όχι σε αντικείμενα

Υπάρχουν και εκείνοι που βάζουν τον εαυτό τους σε μία καταπιεστική διαδικασία εξοντωτικής παραγωγής, εργασίας και δουλειάς , προκειμένου να μπορέσουν να αγοράσουν ένα αντικείμενο. Πιστεύουν πως η απόκτηση του θα τους φέρει αυτό το κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν όμορφα. Το αποκτούν, ευχαριστιούνται για λίγο και μετά βάζουν στόχο το επόμενο υλικό αγαθό. Δεν έχουν καταλάβει πως η επιθυμία, είναι αέναη  και δεν ικανοποιείται ποτέ.

Υπάρχουν και εκείνοι, που ξέρουν πως στη ζωή αυτό που έχει σημασία, είναι η εμπειρία... Ξέρουν λοιπόν πως αν πρέπει να επενδύσεις κάπου είναι εκεί. Στην εμπειρία. Και εμπειρία αποκτάς γνωρίζοντας τον κόσμο, γνωρίζοντας τη φύση, γνωρίζοντας τον εαυτό σου μέσα από όλα αυτά.

Συναναστραφείτε ευτυχισμένους ανθρώπους

Όπως το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, έτσι και η ευτυχία επίσης. Φροντίστε να έχετε γύρω σας άτομα που να διακατέχονται από θετική ενέργεια, να χαμογελούν και να είναι αισιόδοξοι. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όταν στο περιβάλλον μας έχουμε ανθρώπους μου είναι μίζεροι και απαισιόδοξοι μας το μεταφέρουν . Αυτό συνεπάγεται και το αντίθετο. Κάντε λοιπόν τη σωστή επιλογή.

Εξάλλου από το νέο στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από μία τελευταία έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology Journal ,  κάνει αναφορά στους νέους της σύγχρονης εποχής συγκρίνοντας τους με εκείνους παλαιότερων χρόνων. Σήμερα λοιπόν  το 49 τοις εκατό των εφήβων έχουν παρουσιάσει μέχρι τα 14, χαρακτηριστικά κατάθλιψης, άγχους , ψυχολογικής βίας και κρίσης πανικού  κάτι που αποδεικνύει πως η ζωή για το ανθρώπινο είδος όσο περνούν οι δεκαετίες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, πιο απαιτητική και πιο στρεσογόνα.

Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return