close and return
Thriller post

Ταινίες θρίλερ: Αδυνατίζουν, σε κάνουν πιο έξυπνο και σώζουν ζωές

Ταινίες θρίλερ: Αδυνατίζουν, σε κάνουν πιο έξυπνο και σώζουν ζωές!

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Well Being and Psychology on May 04, 2016

Έχουν είτε φανατικό κοινό είτε πολέμιους εχθρούς. Όπως και να έχει τα θρίλερ, και όταν λέω θρίλερ εννοώ τα ψυχολογικά, και όχι τα σπλάτερ, έχουν χαρίσει τεράστιες επιτυχίες και πολλά λεφτά στην έβδομη τέχνη. 

Πέρα  όμως από αυτό, αποτελούν και μία κατηγορία ταινιών , η παρακολούθηση των οποίων έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. 

Είμαι από τις πλέον φανατικές των θρίλερ, σε βαθμό που σπίτι μου δεν θα μπει άλλου είδους dvd ( γιατί ναι, παίρνω dvd και δεν κατεβάζω παράνομα ταινίες) ενώ με το που θα σκάσει μύτη θρίλερ στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα είμαι εκεί στην πρεμιέρα. 

Το κάνω γιατί μου αρέσουν. Μου αρέσει αυτή η αγωνία, ο φόβος, η αδρεναλίνη που νιώθει κάποιος, ακόμα και η ανασφάλεια κατά τη διάρκεια της ταινίας. Λατρεύω αυτό το σφίξιμο στην καρδιά, την αναπνοή που ακούσια την κρατάς για λίγα δευτερόλεπτα, την ασυναίσθητη κίνηση του να κλείσεις τα αυτιά σου ( και όχι τα μάτια , μα πόσο παράδοξο) για να κάνεις την επίμαχη σκηνή λιγότερο τρομακτική. 

Δεν ήξερα όμως πως το να βλέπει κανείς ταινίες θρίλερ, δουλεύει ευεργετικά για τον οργανισμό του. 

Σύμφωνα με τους Times της Ινδίας (times είναι, έχει κύρος ακόμα και εκεί), το τι γίνεται στον εγκέφαλο όταν βλέπουμε θρίλερ δεν περιγράφεται. 

Οι νευροδιαβιβαστές τίθενται σε υπερλειτουργία και παράγουν ταυτόχρονα ντοπαμίνη, σεροτονίνη και γλουταμίνη, διεγείροντας τη σκέψη και οξύνοντας την αντίληψη αλλά και τα αντανακλαστικά. Την ίδια ώρα , τα αισθήματα απειλής που δέχεται ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, παράγουν επιπλέον αδρεναλίνη και οπιούχες ουσίες που οδηγούν στην εναλλαγή των συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο που προκαλούν ανακούφιση και ευφορία. 

Ερευνητές επίσης ισχυρίζονται πως για μισή ώρα μετά το τέλος της ταινίας, το σοκ που έχει δεχτεί ο οργανισμός με την παραγωγή όλων αυτών των οπιούχων ουσιών, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι πιο δυνατό και σε επιφυλακή. 

Το καλύτερο ωστόσο είναι , ( και αυτό θα αρέσει και στις γυναίκες) πως βλέποντας μία ταινία θρίλερ, μπορεί να κάψει κανείς  εύκολα και γρήγορα θερμίδες. 

Αν πάρουμε ως δεδομένο,  πως το να κάνει μία γυναίκα σεξ με τον σύντροφο της, ( όχι τίποτα ακραίο, αλλά τυπικό σεξάκι) "κοστίζει" γύρω στις 180 θερμίδες, γνωρίζοντας ότι με μία τρομακτική ταινιούλα οι θερμίδες αυτές ξεπερνούν τις 250 , νομίζω θα το ξανασκεφτεί την επόμενη φορά που θα αρνηθεί να δει το νέο spooky  εργάκι. 

Όπως αποδεικνύεται από τις μελέτες, το καλύτερο για κάποιον είναι να παρακολουθεί ταινίες θρίλερ μόνος και μάλιστα τη νύχτα, πριν κοιμηθεί, γιατί όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, τα θρίλερ λειτουργούν χαλαρωτικά κατά του στρες και της κατάθλιψης. Αυτό το πετυχαίνει η αυξομείωση της αδρεναλίνης που διαπερνά το σώμα, και ακριβώς μέσα από αυτό το  «παιχνίδι» αλλαγών πετυχαίνει το χαλαρωματάκι. 

Τέλος, οι ταινίες τρόμου, κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, προετοιμάζουν τους ενήλικες για μία πιο ακαριαία και ενστικτώδη αντιμετώπιση των δυσκολιών στη ζωή, ενώ έχει φανεί από τις έρευνες πως αρκετοί, έχουν σώσει είτε τον εαυτό τους είτε άλλους, από άδοξο τέλος , ακολουθώντας τακτικές που είδαν σε κάποια σκηνή από ταινία θρίλερ. 

Σε περίπτωση που δεν είστε φαν του είδους, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε και η παρακάτω λίστα θα σας βάλει δυναμικά στον κόσμο του τρόμου  , καθώς παρουσιάζει τις δέκα ταινίες θρίλερ, που πιστεύεται πως έχουν βοηθήσει πολύ στην όξυνση της αντίληψης και της σκέψης των θεατών. Ξεκινήστε με αυτές!

Το τρίγωνο ( 2009) 

Inception 

Shutter island 

Η έκτη αίσθηση

Predestination 

Μεμεντο (2000)

Seven 

Psyco 

Ο κύριος Κανένας

The prestige


Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return