close and return
Εσύ; Είσαι αυτοκαταστροφικός;

Εσύ; Είσαι αυτοκαταστροφικός;

Εσύ; Είσαι αυτοκαταστροφικός;

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on September 19, 2016

Γιατί αρνούμαι να πάρω βοήθεια από άλλους ανθρώπους; Γιατί ενώ σκέφτομαι πως θέλω να κάνω πράγματα, ονειρεύομαι και βάζω στόχους μένω μόνο στα λόγια; Γιατί αποσύρομαι από τον κόσμο και γιατί διώχνω μακριά μου ανθρώπους;

Σίγουρα όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, έχουμε παρουσιάσει συμπτώματα αυτοκαταστροφής, και πιθανότατα τέτοιες σκέψεις να έχουν κατά καιρούς περάσει και από το δικό σου μυαλό.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μπορεί να είναι ακραία, μπορεί όμως και όχι, μπορεί να είναι έκδηλα επιθετική, μπορεί ωστόσο και απλά να σαμποτάρει. Όπως και να έχει, όταν κάποιος  έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις, είτε τις χρησιμοποιεί ως τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει δυσάρεστα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί αλλιώς, είτε για να δημιουργήσει μία δική του ζώνη ασφαλείας ως απάντηση στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και αυταξίας.

Είτε έτσι , είτε αλλιώς, η ζωή ενός αυτοκαταστροφικού αλλά και εκείνη των γύρω του, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αν αυτός, μπορούσε να κοιτάξει τους δαίμονες του στα μάτια.

Αυτο -υποτίμηση

Έχει να κάνει με μανιέρες σκέψεις που ενώ δεν εκλαμβάνονται ως άμεσα προσβλητικές για την προσωπικότητα μας, καθώς υποτίθεται τις χρησιμοποιούμαι ως προτερήματα, στην ουσία μας καθηλώνουν και μας αποτρέπουν από τη δράση. Εκφράσεις, διατυπώσεις και σκέψεις όπως « αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί, το ξέρω»  « αυτό θα με καταστρέψει» « αυτό δεν μπορεί να γίνει» είναι στο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αυτο- υποτίμησης.

Αδυναμία για δράση

Θέλουμε κάτι πολύ, το ονειρευόμαστε, περνάμε στιγμές οίστρου φαντασίας και σχεδιασμού, αλλά όταν έρθει η δράση, όλες εκείνες οι σκέψεις μας φαντάζουν υπερβολικές, συχνά ντρεπόμαστε που τολμήσαμε να τις κάνουμε και πάντα βρίσκουμε έναν λόγο ή μία δικαιολογία για να μην περάσουμε στη δράση. Η αδυναμία πραγμάτωσης ενός στόχου, είναι στοιχείο αυτοκαταστροφής, όπως επίσης και η αδυναμία του να σταματήσουμε μία δράση όταν ξέρουμε πως αυτή μας βλάπτει, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.

Διατροφικές διαταραχές

Αν και οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι τίποτα περισσότερο από χειριστικές συμπεριφορές που στόχο έχουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή, στην πραγματικότητα είναι πράξεις που ξεκινούν και γυρίζουν στον εαυτό μας. Είναι αμιγώς εχθρικές στάσεις και βλάπτουν όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα μας.

Βεβιασμένη ανικανότητα

Όταν κάποιος προβάλει εαυτόν ως ανίκανο να φέρει εις πέρας κάτι με επιτυχία και τον θεωρεί ανεπαρκή και ανάξιο χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή την πεποίθηση. Πρόκειται για αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Αυτολύπηση

Επειδή και εδώ υπάρχει πάντα ένα άλλοθι που ξεκινά και τελειώνει στους «άλλους» καθιστώντας τους υπεύθυνους για την δική σου απομάκρυνση, να ξέρεις πως η κοινωνική απόσυρση που μάλιστα καμουφλάρεται εύκολα και κάτω φθηνές δικαιολογίες τύπου « είμαι κουρασμένος» « που να τρέχω τώρα» «δεν μου ταιριάζει αυτή η παρέα» είναι δείγμα αυτοκαταστροφής.

Φυσική και πνευματική παραμέληση

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσει κανείς πως όταν κάποιος αμελεί τη φροντίδα του εαυτού του τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, εκδηλώνει μίσος για τον εαυτό του , και αυτό είναι σύνηθες χαρακτηριστικό αυτοκαταστροφικών ανθρώπων.

Σαμποτάζ στις σχέσεις

Όλα είναι τέλεια, δεν σου δίνει κανένα απολύτως δικαίωμα να προβληματίζεσαι, φαίνεται να έχεις βρει το άλλο σου μισό, και ξαφνικά τα τινάζεις όλα στον αέρα. Έχεις συναισθηματικές μεταπτώσεις, σκαλίζεις το παρελθόν, προκαλείς κρίσεις , με σκοπό να χαλάσεις αυτό το ωραίο που ζεις, γιατί απλά είτε δεν πιστεύεις πως το αξίζεις, είτε γιατί είσαι πεπεισμένος πως σύντομα θα τελειώσει. Σου θυμίζει κάτι;

Αυτοθυσία

Η πολλή διαθεσιμότητα προς τους άλλους και η άνευ λόγου αυτοθυσία, μπορεί να νομίζεις πως σε κάνει καλό και αλτρουιστή στα μάτια των άλλων, στην ουσία όμως είναι ο υποχθόνιος τρόπος που επιλέγεις για να εγκαταλείψεις τις δικές σου ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν