close and return
eleonora meleti blog

Κόβεις το τσιγάρο; Ξεκίνα τα παρακάτω...

Κόβεις το τσιγάρο; Ξεκίνα τα παρακάτω...

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on November 25, 2016

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το τσιγάρο. Δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου και μου κάνει εντύπωση που γίνεται τόσο λόγος για το πόσο σκληρό είναι να εγκαταλείψει κανείς τη συνήθεια ή την παρέα του τσιγάρου.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ξέρουν μέχρι που να ανοίγονται και να δηλώνονται στους άλλους.

Κάνοντας μία μικρή μελέτη για τους λόγους που κάνουν αυτό το στόχο για πολλούς ανεπίτευκτο, ανακάλυψα μικρά τρικ που ακολούθησαν πρώην καπνιστές προκειμένου σταματήσουν το κάπνισμα. Ο κάθε ένας είχε να μου πει και από κάτι μικρό που τον βοήθησε να φέρει εις πέρας τον στόχο του. Κάποια από αυτά ήταν γνωστά, κάποια άλλα όχι... Αυτά τα τελευταία λοιπόν τα βρήκα πιο ευρηματικά και σας τα παρουσιάζω...

Πίνε συχνά παγωμένο νερό με καλαμάκι


Το μυστικό αυτό μου το είπε μία φίλη που έχει να καπνίσει πάνω από τρία χρόνια. Είχε δοκιμάσει διάφορα, αλλά τίποτα δεν την είχε βοηθήσει μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει αυτό που ένιωθε. Ήθελε να μιμείται την κίνηση του καπνίσματος «σηκώνω ρουφάω αφήνω» χωρίς όμως να κρατάει τσιγάρο. Στην αρχή, τσιμπολογούσε. Όταν συνειδητοποίησε ωστόσο πως έχει βάλει κιλά, έπρεπε να βρει άλλη λύση. Και έτσι σκέφτηκε το νερό με καλαμάκι. Το καλαμάκι τη βοηθάει στο να νιώθει ότι ρουφάει μικρές τζούρες από το τσιγάρο της, ενώ το παγωμένο νερό, λόγω του ότι αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, την έκανε να αισθάνεται χαρά και εφορία. Ταυτόχρονα δεν πάχαινε!

ΧαρτζιλικώσουΈνας άλλος φίλος, όχι μόνο κατάφερε να κόψει το τσιγάρο, αλλά έβγαλε και λεφτά! Ταυτόχρονα ήρθε και αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια του τι ποσά ξόδευε για τα τσιγάρα του κάθε φορά. Ο εν λόγω, όταν του ερχόταν η όρεξη για τσιγάρο, αντί να ανάβει ένα, έβαζε σε έναν κουμπάρα, από 3 ευρώ! Έτσι λοιπόν στο τέλος της ημέρας, είχε κερδίσει σε χρήμα όσα τσιγάρα είχε γλιτώσει. Έμεινε άναυδος όταν έσπασε το κουμπαρά του, επειδή αυτός δεν γέμιζε άλλο, από το πόσα χρήματα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέσα σε ένα διάστημα μόλις 15 ημερών.

ΑπομονώσουΈνα κολπάκι που αν ο Έλληνας μπορούσε να σεβαστεί νόμους και συνάνθρωπο , θα ήταν ακόμα πιο εύκολο. Την εν λόγω ιδέα την είχε φίλη μου που ζούσε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, εκεί όπου ο νόμος προβλέπει μαστίγωμα σε όσους δεν τον σεβαστούν. Κάθε φορά λοιπόν που λυσσούσε να ανάψει τσιγάρο, και δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ορμή της, πήγαινε σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα. Όπως λέει και η ίδια γελώντας πια, σχεδόν 15 χρόνια μετά, είχε περάσει πολλές ώρες σε βιβλιοθήκες, πολυκαταστήματα και σινεμά, σε ανύποπτες ώρες και για ασυνήθιστα μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κόψε τον καφέΜπορεί να τρελαίνεσαι και μόνο στη σκέψη ότι μαζί με το τσιγάρο θα πρέπει να κόψεις και τον καφέ, αλλά αυτά τα δύο πάνε μαζί. Και αν σου φαίνεται σκληρό, τουλάχιστον κράτα τον καφέ, αλλά κόψε την καφεΐνη! Αυτή διεγείρει, κινητοποιεί πολλές φορές πειράζει και τα νεύρα τα οποία είναι ούτως ή άλλως κρόσσια για κάποιον που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα , οπότε γιατί να τα τσιτώσεις περισσότερο. Πιες τον χωρίς καφεΐνη, αλλά και χωρίς τσιγάρο!


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία