close and return
 Ψυχολογία και Ευζήν

5 Ψυχολογικά τρικ για να γλιτώσετε λεφτά όταν ψωνίζετε 

 5 Ψυχολογικά τρικ για να γλιτώσετε λεφτά όταν ψωνίζετε 

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on June 23, 2016

Νομίζετε εσείς πως τα ψώνια δεν διέπονται από ψυχολογικούς κανόνες που οι καταστηματάρχες γνωρίζουν καλά , ώστε να ξοδεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο; 

Ε , ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, η τέχνη των αγορών έχει  τα δικά της ψυχολογικά μυστικά τα οποία αφορούν στους καταναλωτές και μόνο, και στόχο έχουν να βοηθήσουν τον αγοραστή να μην κάνει περιττά έξοδα! 

Ρίξε μια ματιά παρακάτω και την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια, τσέκαρε αν θα κάνεις οικονομία. 

Βγες για ψώνια με ψηλά τακούνια! 

Και μόνο που το σκέφτομαι, ακυρώνω μέχρι και τα ψώνια! Έρευνες έχουν δείξει πως μία γυναίκα όταν θα βγει για ψώνια φορώντας ψηλοτάκουνα, καταναλώνει λιγότερα χρήματα απ΄ ότι θα χαλούσε αν έβγαινε με ένα ζευγάρι πιο άνετα παπούτσια, για να κάνει τη βόλτα της στα μαγαζιά.  Το ψηλοτάκουνο δεν βολεύει γι' αυτό και επισπεύδει τη διαδικασία των αγορών, περιορίζοντας τες στα...βασικά! 

Μην κυνηγάς τις προσφορές 

Αν μπεις στο «τρυπάκι» της προσφοράς, δεν θα ενδώσεις σε μία αλλά σε περισσότερες ακριβώς επειδή θα πειστείς ότι πρόκειται για προσφορά. Να ξέρεις πάντως πως  μία προσφορά , δεν κοιτάει τη δική σου τσέπη, αλλά σαφώς την τσέπη του πωλητή, απλά το «τυράκι» σου δίνεται με τόσο έξυπνο τρόπο που δεν καταλαβαίνεις πως μέσω της προσφοράς ωθείσαι σε μεγαλύτερη κατανάλωση  που δεν σε συμφέρει  πάντα. Μιλάμε για προσφορές και όχι για εκπτώσεις! Μελέτες έχουν δείξει πως ένας καταναλωτής καταλήγει να αγοράζει περισσότερα αντικείμενα, πολλές φορές άχρηστα, μόνο και μόνο επειδή ήταν σε προσφορά.

Ρωτήστε έναν ξένο για τη αγορά που πρόκειται να κάνετε 

Είστε έτοιμος να αγοράσετε το οτιδήποτε, αλλά δεν είστε και εκατό τοις εκατό σίγουρος είτε ότι το χρειάζεστε είτε ότι θα το χρησιμοποιήσετε. Η καταναλωτική σας μανία, σας έχει κάνει να πιστέψετε πως πρόκειται για το ιδανικό αντικείμενο, αλλά έχετε νιώσει ξανά έτσι στο παρελθόν και τελικά η αγορά σας αποδείχθηκε φιάσκο! Είναι και αυτό στο παιχνίδι των αγορών. Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση τότε, κάντε την έξυπνη κίνηση και ρωτήστε τους γύρω σας. Κάποιος που δεν έχει μπει στη διαδικασία να αποκτήσει ή να επιθυμήσει το αντικείμενο που φλερτάρετε , θα είναι πιο αντικειμενικός ως προς τη χρησιμότητα του στην παρούσα φάση. 

Χρησιμοποιήστε κολλαριστά χαρτονομίσματα 

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, πειράματα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένας καταναλωτής όταν έχει στη διάθεση του παλιά και χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα είναι πιο σπάταλος, σε σχέση με το πόσο ανοιχτός είναι κανείς σε αγορές, όταν έχει στα χέρια του φρέσκο χρήμα, κολλαριστό και λαχταριστό! Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο πείραμα, δήλωσαν πως δεν ήθελαν να ξοδέψουν τα κολλαριστά χαρτονομίσματα γιατί τα ...λυπόντουσαν επειδή ήταν όμορφα! 

Αφήστε τις πιστωτικές κάρτες στο σπίτι 

Νομίζω αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει λίγο πολύ όλοι ειδικά τώρα με τα capital control  Όταν δεν το βλέπεις το χρήμα, δεν το έχεις μπροστά σου να το μετράς, να βλέπεις πόσο γρήγορα φεύγει, και πόσο εύκολα τελειώνει, το τρως χωρίς καν να το καταλάβεις. Ακριβώς σε αυτή την ιδιότητα του πλαστικού χρήματος βασίζονται οι τράπεζες και εκδίδουν δελεαστικές κάρτες με στόχο τις αγορές, αλλά και κάπως έτσι την πάτησαν όσοι έχουν ζήσει τον εφιάλτη της υπερχρεωμένης πιστωτικής. 

Την αξία του χρήματος την καταλαβαίνεις μόνο όταν το έχεις εκεί μπροστά σου και το μετράς από τα πολλά προς τα λίγα. 

Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return