close and return
Ποιες ψυχολογικές διαταραχές κρύβει μία selfie!

Ποιες ψυχολογικές διαταραχές κρύβει μία selfie!

Ποιες ψυχολογικές διαταραχές κρύβει μία selfie!

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on September 09, 2016

Με «χειλάκια» ή χωρίς, επεξεργασμένη με φίλτρα ή σε πιο ... «φυσικούς» τόνους, μία selfie στο τόσο, δεν κάνει κακό.

Αν όμως το προφίλ σας αποτελείται κυρίως ή αποκλειστικά από φωτογραφίες του εαυτού σας τις οποίες μάλιστα έχετε τραβήξει ο ίδιος, παρουσιάζοντας μία ιδανική εικόνα σας, αψεγάδιαστη, επιτηδευμένα τέλεια, και άψογα περιποιημένη, τότε ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε, τι είναι αυτό που σας ωθεί να θαυμάζετε τόσο τον ίδιο σας τον εαυτό και να το δηλώνετε και δημόσια.

Πρόσφατα ο Αμερικανικός Οργανισμός Ψυχιατρικής (American Psychiatric Association), σε έρευνα του για λογαριασμό του ιστοχώρου www.lifhack.org,  ήταν κάθετος και απόλυτα ξεκάθαρος : η εμμονή και ο εθισμός με τις selfie φωτογραφίες  έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικές παθήσεις. Και αν νομίζετε πως εθισμένος θεωρείται κάποιος που έχει σωρεία από «αυτοφωτογραφίες» κάνετε λάθος καθώς ο APA θέτει ως όριο εθισμού , τις 3 selfie την ημέρα.

Μπορεί να μην ακούγεται ένας μεγάλος ανησυχητικός αριθμός, ο αριθμός 3 όταν πρόκειται για φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο θα πιστεύατε το ίδιο αν κάνατε μία «βόλτα» στο προφίλ κάποιου στο instagram, χαζεύοντας τις αναρτήσεις του και συνειδητοποιώντας πως για το εν  λόγω άτομο, εκείνο που υπάρχει στον κόσμο και στα ενδιαφέροντα του είναι μόνο ο ...εαυτός του;

 "3 selfie φωτογραφίες την ημέρα, είναι πολλές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόση ώρα μπορεί να χρειαστεί κανείς για να προετοιμαστεί προκειμένου να βγάλει αυτές τις φωτογραφίες, πόση ώρα θα απαιτηθεί προκειμένου να καταλήξει στη λήψη που θα κριθεί ως καταλληλότερη για δημοσίευση και βέβαια πόσος χρόνος θα δαπανηθεί για να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία με φίλτρα ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο πριν την ανάρτηση. Έχει τύχει περιστατικό που για δύο φωτογραφίες τη μέρα, δαπανούσε κοντά στις 10 ώρες από τις 24 της ημέρας…"

Υπογραμμίζει η Κέτλιν Πάτισον, επικεφαλής της έρευνας, ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτει και ποιες παθήσεις/ διαταραχές μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτογραφίες του εαυτού μας.

Ναρκισσισμός

Οι άνθρωποι με έντονα τα στοιχεία του ναρκισσισμού, έχουν ανάγκη από θαυμασμό και επιβεβαίωση, και μία selfie φωτογραφία είναι το απόλυτο μέσο για να πετύχει κανείς το σκοπό αυτό, μέσα από τα σχόλια και τα likes. Όσο πιο στημένη ή επεξεργασμένη είναι η φωτογραφία τόσο πιο έντονη και η ναρκισσιστική διαταραχή του εικονιζόμενου. Το γεγονός ότι   ο θαυμασμός που δημιουργείται γύρω τις φωτογραφίες στα σόσιαλ δύκτια είναι πέρα για πέρα πλαστός και παραπλανητικός, λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τους νάρκισσους που το μόνο που τους απασχολεί είναι η επιβεβαίωση και η αναγνώριση από το περιβάλλον τους.

Διαταραχή δυσμορφίας σώματος

Άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή συνήθως ασχολούνται με κάποιο υπαρκτό ή φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνιση τους που κυρίως έχει να κάνει με το δέρμα, τα μαλλιά ή τη μύτη. Ξοδεύουν ώρες προκειμένου να το επεξεργαστούν και να το συγκρίνουν με τα χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων, ενώ πολλές φορές καταφεύγουν και σε παρεμβατικές λύσεις, χωρίς καν να υπάρχει λόγος. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι καλό, εκείνοι δεν το αναγνωρίζουν.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η υπερβολική αυτοπροβολή συχνά εκφράζει και χαμηλή αυτοεκτίμηση, και παρά το γεγονός ότι μία καλή φωτογραφία συνοδευόμενη από καλά σχόλια, να έκανε κάποιον να πάρει λίγο τα πάνω του, στην ουσία γίνεται το αντίθετο.

Το πρόσωπο της εικόνας απέχει συχνά ακραία, από το πραγματικό πρόσωπο του φωτογραφιζόμενου, με αποτέλεσμα να στήνεται μία ψεύτικη εικόνα που στην ουσία είναι και αυτή που εισπράττει τον θαυμασμό. Αν πάλι ακόμα και αυτή  μη αληθινή εικόνα δεχτεί αρνητικά σχόλια, αυτό θα βιωθεί τραυματικά από το άτομο που έχει κάνει την ανάρτηση , σαν να απευθύνεται κάποιος στην αληθινή του φύση. Οι  selfie φωτογραφίες πολλές φορές έχουν ως βάση την ανασφάλεια και την ανάγκη για αποδοχή  αλλά δεν αποτελούν ένα υγιές μέσο για την εξασφάλιση της.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν