close and return
Υπεραναλυτική σκέψη!

Υπεραναλυτική σκέψη: Πως να γλιτώσετε

Υπεραναλυτική σκέψη: Πως να γλιτώσετε...

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on October 20, 2016

Δεν υπάρχει τίποτε τίποτε πιο ενοχλητικό από ένα μυαλό μέσα στην περιττή πολυλογία. Επειδή είμαι η αρχόντισσα της υπεραναλυτικής σκέψης, έχω φτάσει σε σημείο να θέλω να βρω τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να πω στο μυαλό μου να σκάσει επιτέλους. Αυτή η συνεχής φλυαρία, η βοή, τα σενάρια, τα γιατί, το πως , το «τι θα εάν» με έχουν κάνει στην κυριολεξία να μην με αντέχω.

Επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο δοκίμασα διάφορα. Δεν θα σας πω όμως παρά μόνο τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την παύση της υπεραναλυτικής σκέψης.

Επαφή με τη φύση

Είναι το καλύτερο θεραπευτήριο για το οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου. Η υπεραναλυτική σκέψη να ξέρεις, δεν είναι τίποτα παρά ένας συνδυασμός ανασφάλειας, προσπάθειας ελέγχου και ενοχής, που κάνουν πάρτι. Δεν έχει κανένα νόημα όμως να ψάχνεις απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν είναι καν σκόπιμο να ξέρεις το γιατί. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσεις να ελέγχεις τα πάντα γιατί δεν γίνεται, αλλά ούτε και να προσπαθείς να αλλάξεις κάτι που δεν αλλάζει. Η υπεραναλυτική σκέψη λοιπόν σχετίζεται πάντα και μόνο με αυτά. Για όλα τα άλλα , τη δουλειά την κάνει απλά η ώριμη σκέψη.

Η φύση λοιπόν δρα ως εξ ισορροπιστής. Και όταν λέω φύση, δεν εννοώ ντε και καλά να έχεις ένα χόμπι όπως έχω εγώ τα θαλάσσια σπορ, γιατί αυτό είναι φιλοσοφία ζωής και απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση. Εννοώ ακόμα και μία απλή βόλτα στο πάρκο, για περπάτημα ή τρέξιμο, εννοώ τη δυνατότητα για κάνεις μία σύντομη εκδρομή, ή έστω οδήγηση με απαλή μουσική δίπλα στη θάλασσα. Τα στοιχειά της φύσης έχουν τη δυνατότητα να σου δίνουν ενέργεια, να σε ηρεμούν και να σε χαλαρώνουν. Απλά αφήνεσαι και η φύση κάνει τη δουλειά της.

Βρες ένα μότο

Τα γνωστά «μάντρας» κάνουν δουλειά. Θα στο κάνω όμως πιο απλό. Βρες μία ωραία πρόταση με θετικές λέξεις που να σου ταιριάζουν και να σου δίνουν δύναμη, να σου αρέσουν και να σε τονώνουν και κάθε φορά που πας να υπεραναλύσεις, άρχισε να τις επαναλαμβάνεις. Αν νομίζεις πως θα σε πουν τρελό, μην αγχώνεσαι. Θα τις λες απο μέσα σου. Να ξέρεις πως οι λέξεις όπως και οι σκέψεις προκαλούν δονήσεις. Τι νομίζεις πως είναι η προσευχή; Που νομίζεις ότι αποσκοπεί το κομποσκοίνι και όλα όσα επαναλαμβάνει κανείς κόμπο κόμπο; Πλέον έχω φτάσει σε τόσο αποδοτικά επίπεδα περιορισμού της υπερανάλυσης που ξεπετάω τον εαυτό μου με ένα απλό «όλα καλά» κάθε φορά που η παλιά μου συνήθεια θέλει να ξεπροβάλει.

Διαλογισμός

Αν και πολλοί τον χλευάζουν, άλλοι τον αμφισβητούν και άλλο τον έχουν κάνει μόδα, ο διαλογισμός στην ουσία του είναι ό,τι καλύτερο. Οι τεχνικές άπειρες, οι μέθοδοι πολλές, για όλα τα γούστα και τις ανάγκες. Στόχος του να ηρεμήσει το μυαλό. Όχι να πάψει τις σκέψεις. Αυτές δεν σταματούν ποτέ. Είναι τη φύση του εγκεφάλου. Μπορούν όμως να γίνονται χωρίς να έχουν επιπτώσεις. Με το διαλογισμό γίνεσαι παρατηρητής των εικόνων και των σκέψεων σου, τις αφήνεις να έρχονται και να φεύγουν. Παρατηρείς τι είναι αυτό που έρχεται και δεν το διώχνεις. Το αφήνεις να περάσει από μπροστά σου και να σε προσπεράσει. Σιγά σιγά αυτό θα γίνεται τόσο όμορφα αβίαστα και απαλά που θα μοιάζεις θεατής σε βουβό κινηματογράφο, σε ταινία που δεν ακολουθείς το νόημα γιατί δεν ξέρεις την υπόθεση. Θα βλέπεις και δεν θα σχολιάζεις.

Η μέρα έχει 1400 λεπτά, χρειάζεται μόνο 10 λεπτά κάθε μέρα, για να αφιερώνεις στον εαυτό σου και στην απομόνωση σας ώστε να πείσεις το μυαλό μου πως μερικές φορές η ζωή είναι πιο ωραία, όταν το βουλώνετε και οι δύο.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία