close and return
Πότε να διακόψεις μία φιλία

Πότε να διακόψεις μία φιλία

Πότε να διακόψεις μία φιλία

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on August 16, 2016

Έχει συμβεί σε πολλούς αν όχι σε όλους. Να χρειαστεί συνειδητά να βγάλουμε από τη ζωή μας κάποιον. Δεν αναφέρομαι σε εκείνες τις περιπτώσεις που φίλοι έρχονται και φίλοι φεύγουν γιατί η ζωή, οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις φέρνουν έτσι τα πράγματα. Αναφέρομαι σε όλες εκείνες τις φορές, που έχουμε πικραθεί και προβληματιστεί από την παρουσία ή την απουσία, ενός «φίλου» ώστε να αποφασίσουμε να τον αφαιρέσουμε από τη λίστα με τους δικούς μας ανθρώπους. Αν είσαι σε φάση ανακεφαλαίωσης σχέσεων, ανασκόπησης ή αναθεώρησης, να πως θα βοηθηθείς για να καταλάβεις αν έχει έρθει η ώρα για κάποιον να αποχωρήσει από τη ζωή σου.

Η σχέση σας από μόνη της ανήκει στο παρελθόν

Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που σε πήρε τηλέφωνο. Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ενδιαφέρθηκε για σένα αν είσαι καλά, ενώ ήσουν καλά. Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ενδιαφέρθηκε για σένα αν είσαι καλά, ενώ δεν ήσουν καλά. Δεν θυμάσαι πότε βγήκατε τελευταία φορά... Αν δεν, όλα τα παραπάνω, αναρωτιέμαι γιατί αναρωτιέσαι και εσύ, αν το συγκεκριμένο άτομο αξίζει ή δικαιούται να ανήκει στους φίλους σου. Ξέρω πως μπορεί να είναι σκληρό, ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι της στενής επαφής. Μέσα σου όμως γνωρίζεις πολύ καλά, αν η απουσία του κάθε ανθρώπου οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος ή απλά στην έλλειψη φυσικής παρουσίας την ώρα που ξέρεις πως αν χρειαστεί, θα είναι πάντα εκεί για σένα.

Είσαι φίλος από ενοχές

Κάνε ένα ερώτημα στον εαυτό σου χωρίς να υπολογίζεις το πόσα χρόνια γνωρίζεις κάποιον ή το πόσα έχετε ζήσει μαζί στο μακρινό παρελθόν , τότε που είσαστε και οι δύο άλλοι άνθρωποι. Και απάντησε με ειλικρίνεια : Μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος με το πως έχει εξελιχθεί σήμερα; Με βοηθάει στη δική μου ανάπτυξη; Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα; Κοινούς κώδικες ηθικής; Κάτι κοινό να πούμε ή να μοιραστούμε; Το ότι κάποτε περνούσατε καλά και είχατε κοινά σημεία αναφοράς, δεν σημαίνει πως θα είναι για πάντα έτσι. Οι ανάγκες από μία φιλία είναι άλλες στα παιδικά χρόνια, άλλες στην εφηβεία και άλλες στην ενήλικη ζωή, και είναι άδικο για όλους τους ανθρώπους μα κυρίως για εμάς, να έχουμε κάποιον στη ζωή μας, από τύψεις.

Νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται ή σε ελέγχουν

Αν «πιάσεις» τον εαυτό σου να μην αισθάνεσαι « εσύ» όταν είσαι με κάποιον, σταμάτα το χρόνο εκεί. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τι είναι αυτό στη συμπεριφορά του άλλου που σε κάνει να νιώθεις έτσι. Σου ασκείται κριτική; Σχολιασμός που σε παραλύει; Νιώθεις ότι ο «φίλος» σου εκμεταλλεύεται κάτι από σένα, ή κάτι δικό σου; Να ξέρεις πως η κρίση μας κάποια στιγμή μπορεί να θολώνει, το ένστικτό όμως, δεν κάνει λάθος ποτέ.

Το ταγκό θέλει πάντα δύο

Αν η σχέση είναι μονόπλευρη , δεν είναι σχέση. Και αυτό ισχύει για όλες τις συναναστροφές. Αν δεν υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για τη φροντίδα μίας σχέσης, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει το οτιδήποτε ανάμεσα σας. Και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που εσύ αποφεύγεις, αλλά που αισθάνεσαι πως σε αποφεύγουν. Τα πράγματα είναι απλά. Αν κάποιος θέλει να είναι στη ζωή σου, θα είναι. Θα βρίσκει πάντα τρόπο , χρόνο και διάθεση ,  να σου αφιερώνει  λίγα λεπτά όποτε βρίσκει την ευκαιρία.

Δεν είναι παρών

Ένας άνθρωπος για να τον νιώθεις «εκεί», δεν χρειάζεται να έχει απαραίτητα φυσική παρουσία. Μπορεί με τον τρόπο του να κάνει τον εαυτό του πάντα διαθέσιμο για σένα. Αν λοιπόν, το άτομο που σε προβληματίζει, δεν είναι παρών με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χαρά σου, είναι απών σε δύσκολες στιγμές, συχνά μην γνωρίζοντας καν ότι περνάς άσχημα, αν δεν χαίρεται με τη χαρά σου και λυπάται με τη λύπη σου, δεν είναι φίλος. Τόσο απλά. Αν δε , εσύ σε αντίστοιχες στιγμές, είσαι πάντα εκεί, τότε αυτός δεν είναι φίλος, και εσύ είσαι ηλίθιος.

Σε ζηλεύει

Το πιο δύσκολο για να αντιληφθεί κάποιος , είναι το αν τον ζηλεύει ο φίλος του. Και αυτό γιατί δεν  θέλεις κανένας από εμάς να δεχτεί κάτι τέτοιο τόσο για τον φίλο του όσο και για τον εαυτό του. Δυστυχώς όμως συμβαίνει και δυστυχώς δεν γίνεται πολλές φορές αντιληπτό ούτε από τον ίδιο που νιώθει τη ζήλια.

Συμβαίνει συχνά, η παρουσία μας, να φέρνει σε αμηχανία με τον εαυτό τους κάποιους χωρίς να προσδιορίζουν το γιατί. Απλά αισθάνονται ότι δεν μας θέλουν γύρω τους. Ότι περνάνε καλύτερα χωρίς εμάς. Ότι η παρουσία μας τους απειλεί με τον όποιο τρόπο. Δεν πρέπει ποτέ να αναρωτηθείς γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι δικό σου το πρόβλημα αλλά του άλλου. Δεν φταις εσύ αν είσαι πιο τυχερή, πιο όμορφη, πιο πετυχημένη, πιο δημοφιλής, πιο ευχάριστη, πιο άξια, πιο ικανή. Είναι πρόβλημα του άλλου αν δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δική του ύπαρξη δίπλα στη δική σου, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέλεις να κρατήσεις δίπλα σου,  έναν άνθρωπο με τόση τοξικότητα μέσα του. 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν