close and return
Ψυχολογία και Ευζήν

Πως θα καταλάβεις  ότι  ΔΕΝ κάνει για σένα

Πως θα καταλάβεις   ότι  ΔΕΝ κάνει για σένα

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on October 13, 2016

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι να πιστέψουμε πως έχουμε βρει το άλλο μας μισό, έχοντας βιαστεί.

Από τα πιο βασικά και βέβαια παραπλανητικά όμορφα στάδια του έρωτα, είναι αυτό όπου προβάλουμε στον σύντροφο μας όλα εκείνα που θα θέλαμε να έχει αλλά δεν έχει, και κάπως έτσι τον ερωτευόμαστε. Μετά από λίγο, όταν δούμε πως οι προσδοκίες μας δεν επιβεβαιώνονται, τότε ή θα πούμε «άλλαξες» ( που ο άλλος δεν θα έχει αλλάξει απλά ποτέ δεν ήταν αυτό που νομίζαμε) ή θα πούμε «δεν είσαι αυτό που νόμιζα» που όντως αυτό συμβαίνει απλά δεν ήταν λάθος του άλλου αλλά δικό μας.

Περνώντας τα χρόνια, αρχίζεις να την ψυλλιάζεσαι τη δουλειά και όταν στενεύουν και τα περιθώρια, θέτεις από την αρχή κάποια όρια που δεν θέλεις να ξεπεράσεις , ξέροντας πως πίσω από αυτά μπορεί να κρύβονται παγίδες που θα σε οδηγήσουν να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

Ακολουθούν σημεία σταθμοί που από νωρίς θα σε κάνουν να καταλάβεις αν αυτός ή αυτή που έχεις απέναντι σου, είναι εκείνος ή εκείνη που αναζητάς και με τον οποίο θα μπορούσες να πορευτείς για το  υπόλοιπο της ζωής σου.

Θέλεις να αλλάξεις τον άλλον

Οι άνθρωποι αλλάζουν , αλλά αλλάζουν μόνο αν και εφόσον το θέλουν οι ίδιοι. Κανείς δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία να δει τι δεν του αρέσει στον εαυτό του και να προβεί σε αλλαγές, αν δεν έχει συνειδητοποιήσει πως αν δεν κάνει αυτές τις αλλαγές η ζωή του δεν θα ομορφύνει. Πολλοί πιστεύουν πως αν μπουν σε μία σχέση ή ακόμα περισσότερο σε έναν γάμο θα μπορέσουν να αλλάξουν τον σύντροφο τους σε βασικά σημεία ή λεπτομέρειες, απλά για να δουν λίγο αργότερα πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Επιπλέον δεν αποτελεί ένδειξη αληθινής αγάπης το να θέλεις να αλλάξεις κάποιον. Και τέλος αν πραγματικά θες να μπεις στη διαδικασία της αλλαγής, άλλαξε τον εαυτό σου.

Έλλειψη σεβασμού

Αν δεν βλέπεις τον άλλον που έχεις απέναντι σου, ως μια ισότιμη μονάδα , τότε υπάρχει θέμα σεβασμού. Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ σας, κοινωνικής, οικονομικής , μορφωτικής σημασίας, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελείται και οι δύο, ξέχωρες μοναδικές προσωπικότητες με ίσα και ίδια δικαιώματα. Σε μία σχέση το παν είναι ο σεβασμός και ο θαυμασμός. Αν λείπει κάτι από τα δύο, σε μία από τις δύο πλευρές, τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Είναι σπουδαίο να μπορείς να αναγνωρίζεις τα καλά στοιχεία του συντρόφου σου, και να μπορείς να τον θαυμάζεις δείχνοντας του το σεβασμό σου.

Δεν περνάτε καλά μαζί

Το καλό ζευγάρι φαίνεται στη σιωπή. Αν αναζητάς συνεχώς να είστε έξω ή να κάνετε δραστηριότητες και εξόδους μόνο με παρέα, ίσως να έπρεπε να προβληματιστείτε. Είναι σαφώς ωραίο και απαραίτητο να υπάρχει κοινή κοινωνική ζωή, αλλά η αλήθεια της σχέσης φαίνεται όταν μένετε οι δυο σας. Μπορείτε να μένετε μόνοι χωρίς να κάνετε τίποτε το ιδιαίτερο και να περνάτε καλά; Περνάτε ώρες χωρίς να ανταλλάσσετε κουβέντα αλλά απολαμβάνοντας ην παρέα του άλλου; Επιδιώκετε να βγαίνετε οι δυο σας; Διασκεδάζετε μόνοι σας; Αν όχι, τότε τι ακριβώς κάνετε;

Δεν έχετε το ίδιο "αυτονόητο"

Όταν λέμε το ίδιο αυτονόητο εννοούμε την ίδια αντίληψη για βασικούς τομείς της ζωής , την ίδια φιλοσοφία , τους ίδιους στόχους και τους ίδιους σκοπούς.

Οι άνθρωποι εξελίσσονται, μαζί και όλα γύρω μας. Συνήθως εκεί που χάνονται τα ζευγάρια , είναι στο δρόμο. Στο δρόμο της εξέλιξης. Άλλος πάει πιο γρήγορα, άλλος πάει πιο αργά. Αν δεν καταφέρετε να περπατάτε πλάι πλάι με τον σύντροφο σας τότε ίσως θα έπρεπε να δείτε κατά πόσο συμφωνείτε σε βασικούς παράγοντες και κατά πόσο έχετε κοινό παρονομαστή σε «θέλω» και «μπορώ».


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν