close and return
Γίνε και εσύ ευτυχισμένος

Τι είδους φίλος είστε σύμφωνα με τον Βούδα;

Τι είδους φίλος είστε σύμφωνα με τον Βούδα

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Well Being and Psychology on April 11, 2016

Πάντα είχα παράπονο από τον εαυτό μου για το τι σόι φίλη είμαι. Μερικές φορές και οι ίδιες οι φίλες μου διαμαρτύρονται επειδή εξαφανίζομαι, εμφανίζομαι για να ξανα εξαφανιστώ και γενικά δεν ανταποκρίνομαι σε καθημερινές δραστηριότητες που διακρίνουν τις φίλες, όπως ατελείωτες ώρες κουβέντας στο τηλέφωνο, chat σε group στα σόσιαλ μίντια, αναλύσεις επί αναλύσεων , για τα αισθηματικά, τον άντρα , τα παιδιά. Από την άλλη όμως, όλες μα όλες οι φίλες μου ξέρουν ότι στη δύσκολη στιγμή μπορούν να βασιστούν πάνω μου και πως με ένα τηλέφωνο θα είμαι στο πλευρό τους για ό,τι και αν χρειαστούν. Μάλιστα η μία μου κουμπάρα είχε πει και το εξής χαρακτηριστικό: « Η Ελεονώρα είναι κάτι σαν φάντασμα! Δεν τη βλέπεις ποτέ, αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί και υπάρχει». Για χρόνια είχα τύψεις. Προσπάθησα να αλλάξω και να γίνω όπως η φίλη εκείνη που δεν ήμουν ποτέ. Κάπου τα έχω καταφέρει κάπου αλλού όχι. Οι τύψεις όμως σταμάτησαν όταν διάβασα τις κατηγορίες στις οποίες κατατάσσει ο Βούδας, τους πραγματικούς φίλους. Σας τις παραθέτω όπως ακριβώς τις περιγράφει εκείνος στο συγγράμματα του ώστε να δείτε όχι αν είστε καλός ή λιγότερο καλός φίλος, αλλά σε ποια κατηγορία φίλου ανήκετε. Γιατί ακόμα και όταν πρόκειται για τη φιλία, η αλήθεια δεν είναι μόνο άσπρη ή μαύρη.

Ο φίλος βοηθός

Ο φίλος βοηθός είναι εκείνος ο οποίος διακρίνεται από τα εξής τέσσερα στοιχεία: Είναι εκεί να σε προστατεύσει κάθε φορά που είσαι ευάλωτος σε κάτι ή κάποιον. Εκείνος ο οποίος σε βοηθάει για να πας ακόμα ένα βήμα παρακάτω σε όλους τους τομείς. Εκείνος ο οποίος θα σου παρέχει καταφύγιο όποτε νιώσεις την ανάγκη και εκείνος ο οποίος θα του ζητήσεις ένα και θα σου δώσει δέκα.

Ο συμπονετικός φίλος

Αυτός ο τύπος φίλου θα σου λέει τα μυστικά του και θα μοιράζεται μαζί σου ακόμα και τα πιο σκοτεινά σημεία του. Παράλληλα θα του εμπιστεύεσαι και εσύ τα δικά σου μυστικά γνωρίζοντας πως θα τα κρατήσει καλά βαθιά μέσα του, σαν να είναι δικά του. Θα σου σταθεί τόσο στη δύσκολη όσο και στην ευχάριστη στιγμή, και ξέρεις καλά πως θα έφτανε στα άκρα για σένα. Είσαι τόσο σίγουρος γι αυτό, όσο δεν είσαι για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο φίλος μέντορας

Δεν θα σου πει ποτέ αυτό που θέλεις να ακούσεις, αλλά αυτό που πρέπει να σου πει, όσο και αν πονάει. Θα στο λέει πάντα με ευθύτητα σχεδόν ωμά, αλλά δεν θα νιώσεις ποτέ να σε πληγώνει γιατί θα σε βοηθάει να δεις μέσα από αυτά τα λόγια, την πραγματική αλήθεια για σένα. Είναι ο καλύτερος συμβουλάτορας , σε παροτρύνει να κάνεις το επόμενο βήμα όταν αυτό είναι το σωστό, και σου υπογραμμίζει τις παγίδες όταν υπάρχει κίνδυνος, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει στις αποφάσεις σου.

Ο φίλος που συμπαραστέκεται

Μαζί του θα πιεις ποτά για να μοιραστείς κάτι χαλαρό , αλλά σε πιο κρίσιμες καταστάσεις θα ανταλλάξεις και πιο σοβαρές κουβέντες. Δεν θα σου ξύνει πληγές, θα φωτίζει τη ζωή σου με το χιούμορ και αστεία, θα στα χώνει στα μούτρα αλλά από πίσω σου θα λέει τα καλύτερα, θα αρπάζεται με όποιον σε μειώνει και θα ενθαρρύνει την όποια θετική γνώμη ακούγεται για σένα. Σύμφωνα με τον Βούδα, αλλά νομίζω θα συμφωνήσουμε λίγο πολύ όλοι σε αυτό, αν κάποιος από το περιβάλλον σας , δεν κατατάσσεται σε μία από αυτές τις κατηγορίες, απλά είναι από εκείνους που υπάρχει στη ζωή σας , αλλά καλό είναι να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας, με χάρη , τακτ και χαμόγελο.

Επιστροφή στο Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return