close and return
Μήπως η σχέση σου σε κάνει δυστυχισμένο;

Μήπως η σχέση σου σε κάνει δυστυχισμένο;

Μήπως η σχέση σου σε κάνει δυστυχισμένο;

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on September 23, 2016

Είστε μαζί, αλλά όταν σκέφτεσαι τη σχέση σας, μέσα σου ξέρεις πως τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες. Γνωρίζεις πως έχετε περισσότερα προβλήματα απ ότι θα έπρεπε να έχει ένα ζευγάρι, αλλά ταυτόχρονα το τοπίο είναι θολό και δεν μπορείς να προσδιορίσεις αν εσύ δεν είσαι καλά μέσα σου και κατά συνέπεια  με το ταίρι σου, ή αν η συνύπαρξη σας είναι αυτή που προκαλεί πέρα από την κοινή, και την προσωπική σου δυστυχία.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο.

Είσαι δυστυχής.

Η σκέψη σου χρειάζεται να μπει σε τάξη και ίσως σε αυτό σε βοηθήσει μελέτη που έκαναν δύο κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το πανεπιστήμιο του Ιλινόις και εκείνο του Μίσιγκαν, και θέμα το πως και γιατί οι άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι σε μία σχέση, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ευχαριστημένοι.

Στην έρευνα πήραν μέρος 42 ζευγάρια, των οποίων οι ηλικίες κάλυπταν το φάσμα 25-45, και δεν είχαν παιδιά. Ήταν μαζί περισσότερα από 3 χρόνια, αλλά σε μία περίοδο όπου η σχέση τους δεν χαρακτηριζόταν από τους ίδιους ως «στα καλύτερα της». Τα ζευγάρια δόθηκε το ίδιο ερωτηματολόγιο ( και στους άνδρες και στις γυναίκες) και στόχο είχε να καταγράψει τα συναισθήματα που προκαλούνται σε κάποιον όταν η συνύπαρξη τους με το ταίρι τους δεν τους καλύπτει.

Παρακάτω καταγράφεται το ψυχογράφημα των εγκλωβισμένων σε μία σχέση ανθρώπων, ενώ εντυπωσιακό ήταν το γεγονός, πως μετά την έρευνα, το 22% των συμμετεχόντων δήλωσαν έτοιμοι να δώσουν τέλος στη σχέση τους.

Δεν συμμετέχεις στις αποφάσεις σας ως ζευγάρι

Ο σύντροφος σου έχει αυτό που λέμε «το πάνω χέρι» όχι όμως γιατί αυτό σε βολεύει και σε ευχαριστεί, αλλά γιατί  εκείνος έχει πάρει «εξουσιαστικά» τον έλεγχο της σχέσης. Οι δικές σου ανάγκες και οι δικές σου επιθυμίες δεν υπολογίζονται ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς και πάντα με τον σύντροφο να έχει την πρώτη και την τελευταία λέξη. Αυτό σε πνίγει, σε στεναχωρεί και σε κάνει να νιώθεις φυλακισμένος σε μία καθημερινότητα που  εκτυλίσσεται χωρίς τη συμμετοχή σου.

Φοβάσαι την αντίδραση του συντρόφου σου

Δεν μιλάς , δεν λες την άποψη σου , δεν εκφράζεις τη δυσαρέσκεια σου και αυτό γιατί φοβάσαι για το πως θα αντιδράσει ο σύντροφος σου. Προσέχεις τα λόγια σου  και έρχεσαι για εκείνον σε αμήχανη θέση, όταν σε κοινωνικό επίπεδο λέγεται από τρίτους κάτι που ξέρεις ότι μπορεί να τον εξοργίσει.

Εξαρτάσαι από τον σύντροφο σου

Η εξάρτηση μπορεί να είναι συναισθηματική, οικονομική ή ψυχολογική ωστόσο σε κρατάει δέσμια με όποια της μορφή. Αν υπάρχουν βασικές ελλείψεις ή ουσιαστικά προβλήματα, όπως θέματα στην επικοινωνία, βία λεκτική σωματική ή συναισθηματική, σεξουαλικά προβλήματα, και εσύ παραμένεις τη σχέση, ίσως πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο του να είσαι εξαρτημένος από τη σχέση και να μην το έχεις ακόμα αναγνωρίσει.

Νιώθεις τη σχέση ως βάρος

Οι εποχές όπου η σχέση σου, σου έδινε ενέργεια, χαρά, σε έκανε να θες να πας ένα βήμα παρακάτω με τον σύντροφο σου και σε γέμιζε με όμορφα συναισθήματα, έχει  περάσει εδώ και καιρό  και πλέον αντιμετωπίζεις τη σχέση σου ως ένα κατασταλτικό παράγοντα. Ως ένα βαρίδι που δεν σε αφήνει να εξελιχθείς μόνο αλλά και με τον σύντροφο σου, σου στερεί εμπειρίες και συναισθήματα και σε κρατάει πίσω σε όλα όσα έχεις ονειρευτεί για τον εαυτό σου.

Αποσύρεσαι από τον κοινωνικό περίγυρο

Δεν βλέπεις πια τους φίλους σου, δεν έχετε κοινές παρέες και κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφο σου, έχετε αποσυρθεί στο σπίτι και το χειρότερο δεν έχεις ενέργεια για να αλλάξεις την κατάσταση. Το κλίμα στη συνύπαρξη σου με τον  άλλον είναι καταθλιπτικό και σου λείπει η παλιά σου ζωή.

Προσπαθείς περισσότερο από τον άλλο

Το τανγκό θέλει δύο, λένε αλλά εσύ φαίνεται πως χορεύεις μόνη-(ος) . Σε ενδιαφέρει περισσότερο η εξέλιξη της σχέσης, σε προβληματίζει πιο πολύ η κατάσταση που αντιμετωπίζεται, εσύ ξεκινάς συζητήσεις αλλά αυτές μένουν εκεί, ο άλλος δείχνει πως δεν έχει την πρόθεση να γυρίσει τον τροχό.

Ο σύντροφος σου δεν ακούει

Δεν ακούει όλα όσα του λες, δεν βλέπει όλα όσα του δείχνεις, δεν αντιδρά σε όλα όσα του προκαλείς  την προσοχή. Είναι απαθής, ή αν όχι απαθής προβάλει δικαιολογίες που δεν σε καλύπτουν και σε γεμίζουν ανασφάλεια και μοναξιά.

Εσύ, στην απόγνωση σου, αναζητάς πρόσωπα εκτός σχέσης για να συζητήσεις τα προβλήματα σας.

Ανησυχείς μόνο  εσύ για το μέλλον

Ξαπλώνετε μαζί, αλλά το μυαλό σου γυρίζει. Τη μία σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, την αμέσως επόμενη στιγμή θέλεις να τα μαζέψεις και να φύγεις γιατί βλέπεις πως δεν  υπάρχει ελπίδα. Έχεις αρχίσει να φαντάζεσαι τη ζωή σου μακριά από τη σχέση και θέτεις ερωτήματα στον εαυτό σου για το κατά πόσο είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις άμεσα έναν χωρισμό. Και σε όλες αυτές τις σκέψεις, ο σύντροφος σου ζει τη δική του ζωή , δίπλα σου, χωρίς να δείχνει να ξέρει τι σας περιμένει.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν