close and return
Εσωστρεφείς άνθρωποι: Αγάπα τους.

Εσωστρεφείς άνθρωποι: Αγάπα τους...

Εσωστρεφείς άνθρωποι: Αγάπα τους

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Well Being and Psychology on April 11, 2016

Πρίν από αρκετά χρόνια, θα ήμουν γύρω στα 19, αποφάσισα να πάω να δω έναν ψυχολόγο. Ένιωθα διαφορετική και δεν ήξερα αν αυτό είναι καλό ή κακό. Ενώ είχα μία απολύτως ικανοποιητική ζωή, ζηλευτή θα έλεγα, με πολλούς φίλους , εκδρομές , ταξίδια, ενέμελη φοιτητική ζωή, ξενύχτια μέχρι νωρίς το πρωί, ποτά , μεθύσια, ένιωθα ότι κάπως είχα κουραστεί. Ότι όλη αυτή η φασαρία και η βοή στη ζωή μου, δεν είμαι «εγώ».

Με τα πολλά, πήρα διάγνωση.
«Είσαι εσωστρεφής». Μου είχε πει η ψυχολόγος.
«Εσωστρεφής εγώ;»
Αναρωτήθηκα.
«Που ξέρω τους πάντες, και με ξέρουν και οι πέτρες; Που βγαίνω κάθε βράδυ...»

Εσωστρεφής εγώ, μάλλον. Γιατί και που ξέρω τους πάντες, δεν νοιάζομαι για τους πάντες. Σχεδόν δεν θυμάμαι ποιος είναι ποιος από αυτούς τους πάντες. Σε τέτοιο βαθμό που τους βλέπω ξανά και ξανά και πάντα αναρωτιέμαι « αυτόν τον ξέρω;» Εσωστρεφής εγώ μάλλον, που ενώ με ξέρουν όλοι , δεν θα με πείραζε να μην με ξέρει ούτε και η μάνα μου. Εσωστρεφής εγώ μάλλον που βγαίνω έξω κάθε βράδυ, αλλά περισσότερο βγαίνω από συνήθεια και όταν βρεθώ με τον κόσμο, ξαφνικά θέλω να φύγω, να εξαφανιστώ , να χωθώ στον δικό μου ζεστό χώρο μακρυά από τη φασαρία. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να ξέρεις τον εαυτό σου. Και βέβαια δεν υπάρχει και μεγαλύτερο σοκ από το να ανακαλύψεις ότι δεν τον ήξερες μέχρι κάποια στιγμή.

Εσωστρεφής λοιπόν. Ναι αυτό είμαι. Είμαι ένας εσωστρεφής άνθρωπος με πολύ κοινωνική συμπεριφορά. Και ανακαλύπτοντας τι σημαίνει η πραγματική ουσία του να είναι κάποιος εσωστρεφής, ήρθα αντιμέτωπη με διάφορους χαρακτηρισμούς και « μύθους» που χρεώνουν σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Και επειδή ανήκω σε αυτούς, είμαι εδώ για να αποκαταστήσω την αλήθεια για την... αλήθεια τους.

Οι εσωστρεφής άνθρωποι αγχώνονται με την πολυκοσμία

Ισχύει. Αυτό δεν τους κάνει αντικοιωνικούς. Καθόλου. Τους κάνει απλά εκλεκτικά κοινωνικούς. Η πολλή φασαρία προκαλεί μία δυσφορία. Σε δύσκολες στιγμές, μπορεί να οδηγήσει και σε μία ασφυξία που θα κάνει τον εσωστρεφή εκέι που κάθεται να θέλει να φύγει. Και θα φύγει. Θα πάει σπίτι, θα βάλει πυτζάμες και θα βρει την ησυχια του, ειδικά αν στην πολυκοσμία που βρισκόταν δεν ήταν με ανθρώπους της επιλογής του, αλλά με γνωστούς άγνωστους που δεν τον αφορούν. Ο εσωστρεφής καταπιέζεται οικτρά στις κοινωνικές εκδηλώσεις ,γι αυτό και τις αποφεύγει. Και αν δεν μπορεί να τις αποφύγει, παρατήρησε τον. Θα πάει, θα κάτσει δέκα λεπτά και θα φύγει. Πλήττει ανεπανόρθωτα όταν πρέπει να συναναστραφεί τυπικά με άλλους ανθρώπους, πιέζεται να είναι ευχάριστος και να ευχαριστιέται, υποφέρει όταν είναι κάπου με το ζόρι. Η επανφόρτιση της μπαταρίας του μετά από μία τέτοια εξουθενωτική διαδικασία, είναι επιτακτική.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι περίεργοι

Δεν είναι περίεργοι. Είναι απλά διαφορετικοί. Είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν καθόλου στις δημόσιες σχέσεις, πιστεύουν ωστόσο πολύ , στις... σχέσεις. Κάνουν εύκολα γνωριμίες, αλλά βάζουν δύσκολα κάποιον στη ζωή τους. Μιλάνε μόνο όταν έχουν κάτι να πουν και δεν αντέχουν με τίποτα την ψιλή κουβέντα, ειδικά όταν αυτή αφορά σε πράγματα ή ανθρώπους που δεν τον ενδιαφέρουν. Τους χαρακτηρίζουν οι άλλοι παράξενοι επειδή οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν ακολουθούν τη μάζα. Είναι ατομικιστές με την καλή έννοια, καθώς κοιτούν πολύ μέσα τους, και αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, χωρίς να παρασύρονται από τάσεις και επιβολές. Πολύ συνειδητά επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους, που ακριβώς επειδή δεν είναι της πεπατημένης, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αντισυμβατικός».

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι δύσκολοι στις σχέσεις τους

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι ξεκάθαροι στις σχέσεις τους και αυτό κάνει την κατάσταση περίπλοκή. Δεν θα βγουν εύκολα ραντεβού, δεν θα φλερτάρουν με άνεση, δεν θα «ψαχτούν», κατ αυτόν τον τρόπο. Δεν θα αναλωθούν σε μία σχέση που δεν τους διεγείρει και σε άλλους τομείς πλην του ερωτικού, ενώ μπορούν να περάσουν μεγάλα διαστήματα μοναξιάς. Από την άλλη είναι εξαιρετικά πιστοί στους ανθρωπους τους, είτε συντρόφους είτε φίλους, στον κύκλο τους είναι πολύ ευχάριστοι και κοινωνικοποιημένοι, δίνουν πολλά αν και οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται εύκολα. Τα πάνε καλά με όλους, αλλά τυπικά. Στην ουσία, οι άνθρωποι των οποίων μετράνε τη γνώμη, και τους οποίους έχουν ανάγκη είναι ελάχιστοι.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν διασκεδάζουν

Γούστα είναι αυτά. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να είναι άκρως διασκεδαστικοί αρκεί να είναι στα « νερά» τους. Περνούν και με άλλους αλλά και μόνοι τους καλά. Επιλέγουν για φίλους εξωστρεφείς, αλλά όταν μένουν μόνοι, τη βρίσκουν με την πάρτη τους. Μπορούν να κάνουν πράγματα που οι εξωστρεφείς δεν κάνουν με τον εαυτό τους, όπως να πάνε μόνοι για φαγητό , σινεμά ή ταξίδι. Όταν είναι μόνοι, έχουν πολλές επιλογές στο πως θα περάσουν το χρόνο τους. Διαβάζουν, γράφουν , σκέφτονται και ονειροπολούν. Προτιμούν τη φύση για τη διασκέδαση τους και όχι δημόσιους χώρους.

Οι εσωστρεφείς είναι αγενείς

Κάθε άλλο. Απλά οι εσωστρεφείς δεν είναι γλύφτες και δεν αναλώνονται. Δεν θα σε κάνουν κολλητό αν δεν έχουν κοινά ενδιαφέρονται μαζί σου, ούτε θα κάνουν κωλοτούμπες όταν σε δουν , αν δεν χαρούν πραγματικά. Είναι άνθρωποι ειλικρινείς και αυθεντικοί και αυτό τους κάνει τυπικούς, άρα για πολλούς αν όχι αγενείς , σίγουρα σνομπ και απόμακρους. Αυτό όμως που βλέπεις, αυτό είναι. Ο εσωστρεφής έχει μόνο ένα πρόσωπο και είναι αυτό που δείχνει.

Οι εσωστρεφείς δεν αλλάζουν

Και ναι, δεν μπορούν να αλλάξουν τη φύση τους. Αυτή η φύση δε, είναι ευαίσθητη και τρυφερή και έχει ανάγκη από αναγνώριση, φροντίδα και αγάπη, γι αυτό αν είστε οι ίδιοι εσωστρεφείς, ή αν έχετε δίπλα σας κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά , απλά αποδεχτείτε την κατάσταση και ανακαλύψετε τις πολλές αληθινές ομορφιές που κρύβουν μέσα τους οι εσωστρεφείς άνθρωποι.

Επιστροφή στο Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return