close and return
Wellbeing and Psychology

8 μικρά πραγματάκια που θα δώσουν χαρά στην καθημερινότητα σου

8 μικρά πραγματάκια που θα δώσουν χαρά στην καθημερινότητα σου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on August 08, 2016

Είναι καιρός τώρα που βλέπω και ακούω γύρω μου τον κόσμο να λέει πως δεν είναι καλά... Μπορώ να πω πως και γω τελευταία περνάω μία κάπως δύσκολη μεταβατική περίοδο που με φέρνει αντιμέτωπη με ανθρώπους των οποίων η συμπεριφορά με εκπλήσσει , με προβληματίζει, και με κάνει να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιο χαρακτήρες; Τέτοιες ποιότητες που επιτρέπουν στους εκπροσώπους τους να κοιμούνται ήσυχοι και περήφανοι τα βράδια...

Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα αδικίας, απορίας και θυμού, αναζητώ απελπισμένα τρόπους και τρικ για να επιβιώνω σε μία καθημερινότητα που αν την αφήσω να πνίξει, θα με έχει νικήσει... Διαβάζω, συζητώ, σκέφτομαι και γράφω... Κάποια με βοηθάνε πολύ... Αν βρεις κάτι που σου ταιριάζει, υιοθέτησε το...

Κάθε μέρα βρίσκω να πω κάτι θετικό


Είτε είναι μία καλή κουβέντα για τον εαυτό σου, είτε μία λέξη αγάπης σε κάποιον που αγαπάς, είτε ένα « ευχαριστώ» εκεί που πιστεύεις , για όλα όσα έχεις.. Μία λέξη ευγνωμοσύνης, μία λέξη με θετική δόνηση , μία φράση αισιοδοξίας. Προσπάθησε να το βρίσκεις κάτι, να ξεστομίσεις που θα ανεβάσει τις δονήσεις σου. Κάντο σαν αντιβίωση.. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Μην μου πεις πως δεν βρίσκεις... Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι τρώγονται μεταξύ τους, η κακή κουβέντα, η αρνητική πρόθεση και το κουτσομπολιό ευδοκιμούν, σίγουρα θα βρεις κάτι θετικό , να σε φέρει σε άλλο επίπεδο.

Χαρίζω ότι δεν χρειάζομαι


Αν ανοίγεις την ντουλάπα σου και να νιώθεις να πνίγεσαι, αν βλέπεις πράγματα που σου θυμίζουν δυσάρεστα γεγονότα ή αισθήματα, αν έχεις φτάσει στο σημείο να βλέπεις μπροστά σου ένα χάος που δεν σε ευχαριστεί, άρχισε να χαρίζεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Εκεί έξω υπάρχει κόσμος που χρειάζεται πράγματα που εσύ πια δεν χρησιμοποιείς, και αν απαλλαγείς από αυτά, εκτός του ότι θα αποδεσμευτείς από το παρελθόν, θα ανοίξεις χώρο και για ό,τι καινούριο.

Εστιάζω την προσοχή μου στο παρόν


Είναι πολύ της μόδας να ακούς πως το μόνο  που υπάρχει είναι το τώρα! Όσο δεν το εφαρμόζεις όμως, παραμένει μόνο μία μόδα... Αν κάτσεις και το σκεφτείς, όντως, το μόνο που έχεις είναι αυτή η στιγμή. Ό,τι άλλο, είτε έχει γίνει, είτε δεν έχει έρθει ακόμα και δεν ξέρεις αν θα έρθει ποτέ ή πως ... Το μόνο αληθινό είναι αυτή η στιγμή. Αυτή η στιγμή που σου γράφω, θα είναι το δικό μου παρελθόν όταν εσύ θα ζεις τη δική σου στιγμή την ώρα που το διαβάζεις... Κάπως έτσι κυλά η ζωή.

Αλλάζω τον τρόπο που αντιδρώ στα λάθη


Δεν είμαστε τα λάθη μας. Είμαστε ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτά. Δεν είμαστε καν τα γεγονότα, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι στα χέρια μας, δεν εξαρτώνται από εμάς. Όσο εκεί έξω θα υπάρχουν παράγοντες που θα δρουν πέρα από τη βούληση μας, τόσο θα υπάρχουμε και εμείς, για να αποφασίζουμε πως θα αντιδρούμε σε ό,τι μας συμβαίνει. Το αυτομαστίγωμα, άθλημα στο οποίο διαπρέπω, δεν  έχει να προσφέρει τίποτε απολύτως. Είναι μάταιο , είναι πράξη βίας κατά του ίδιου μας του εαυτού, είναι ό,τι χειρότερο για να καθηλωθούμε.

Βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου


Είτε έχεις χόμπι, είτε έχεις ανθρώπους που θες να μοιράζεσαι χρόνο μαζί τους, είτε θες να απομονωθείς , οφείλεις στον εαυτό σου, κάθε μα κάθε μέρα να βρίσκεις λίγο χρόνο για την αποσυμπίεση σου. Αν έχεις μία δραστηριότητα που αγαπάς, είτε είναι η γυμναστική, είτε ένα σπορ, το διάβασμα ενός βιβλίου, αφιέρωσε του λίγη ώρα κάθε μέρα.

Μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο


Η ψυχολογία λέει πως η μάθηση μπορεί να κάνει την αυτοπεποίθηση να αλλάξει επίπεδο, αυτομάτως. Και όταν λέμε μάθηση, εννοούμε την κατάκτηση μία καινούριας πληροφορίας ... Είναι απίστευτο το πόσο μας δυναμώνει οτιδήποτε νέο προσθέτουμε στον σκληρό δίσκο των γνώσεων μας.

Διδάσκω όσα γνωρίζω


Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής για να διδάξεις γνώση. Μπορείς να το κάνεις με μία συμβουλή σε ένα φίλο, με μία κουβέντα κατά τη διάρκεια ενός καφέ, με μία συζήτηση λέγοντας κάτι χρήσιμο. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι και είναι ωραίο να μοιράζεσαι πληροφορίες και εμπειρίες.

Επενδύω σε εμπειρίες


Η ύλη δεν μας ανήκει. Έρχεται και φεύγει όπως και εμείς, και η χαρά που δίνει είναι πρόσκαιρη...Η εμπειρία είναι αυτή που χαρίζει ζωή. Βρες λοιπόν τρόπο να επενδύσεις χρόνο πρωτίστως και χρήμα σε εμπειρίες. Κάνε τις συναναστροφές σου ουσιαστικές και με νόημα, ταξίδεψε όσο και όποτε μπορείς, αθλήσου, βγες στη φύση, ανακάλυψα ένα χόμπι. Μία παραπάνω τσάντα, ή ένα καινούριο ρούχο , δεν θα σε κάνει ποτέ πιο ευτυχισμένο.

close and return

Eπιστροφή στο Ευζήν και Ψυχολογία