close and return
Γιατί δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου

Γιατί δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου

Γιατί δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on September 16, 2016

Βλέπεις τους άλλους να έχουν τη δουλειά που επιθυμούν, τη σχέση που ονειρεύεσαι , το σώμα που ζηλεύεις. Και αναρωτιέσαι: εγώ γιατί δεν μπορώ.

Η Άμυ Κάντυ, είναι ψυχολόγος και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Και επιμένει να λέει τόσο στους σπουδαστές της όσο και στους πελάτες της, πως θα ήταν καλύτερα, να στοχεύουν μέχρι εκεί που βλέπουν.

Και έχει λόγο γι αυτό.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες για το ότι κάποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους του.

Η πρώτη αιτία, είναι ο εξωπραγματικός στόχος.

Η δεύτερη αιτία είναι η εστίαση στο αποτέλεσμα. 

Αυτά τα δύο σε συνδυασμό, σε κάνουν απλά να νιώθεις κατάθλιψη κάθε φορά που δεν πετυχαίνεις το στόχο σου.

Η Κάντυ, όσες φορές είχε να μελετήσει τη συμπεριφορά ανθρώπων που είτε καυχιόνταν πολύ για τα κατορθώματα τους, είτε απογοητεύοντας το ίδιο πολύ για  τις αποτυχίες τους, παρατηρούσε πως και στις δύο περιπτώσεις είχε να κάνει  με ανθρώπους των  οποίων οι στόχοι  δεν ήταν ρεαλιστικοί.

«Ένας στόχος για να επιτευχθεί θέλει υπομονή, δουλειά, τύχη, αφοσίωση, εργασία. Σε διαφορετική δόση το καθένα, αλλά απαιτεί όλα αυτά. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε δικαιώσει μπορεί και όχι. Το θέμα είναι πως αντιδράς σε αυτό που θα συμβεί. Όταν όμως ένας στόχος είναι δύσκολος έως και άπιαστος, όσο και να προσπαθήσεις το πιο πιθανό είναι να απογοητευτείς. Δεν γίνεται να χάσεις 20 κιλά μέσα σε δέκα μέρες. Αν όμως το πιστέψεις, δεν θα το πετύχεις. Και αυτό θα σε κάνει να υποφέρεις ως ανεπαρκής, ή ανίκανος. Ο στόχος όμως δεν αποτυγχάνει επειδή δεν έχεις προσπαθήσει αρκετά αλλά γιατί ο ίδιος από μόνο τους είναι μη ρεαλιστικός. Αυτό πολύς κόσμος δεν τον καταλαβαίνει και είναι εκεί που χάνει το παιχνίδι.» Λέει η Κάντυ και επιμένει πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας και να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που μπορούμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Το να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που μπορείς. Εξασφαλίζει ως δεδομένο το ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Το αν αυτό θα γίνει, από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες που δεν είμαστε πάντα σε θέση να ελέγχουμε.»

Τι γίνεται όμως με τη δεύτερη αιτία; Τι γίνεται όταν εστιάζουμε μόνο στο αποτέλεσμα;

"Αυτό δημιουργεί προσδοκίες. Μερικές φορές και μεγαλύτερες απ ότι θα έπρεπε. Επίσης μας αποπροσανατολίζει και μας κάνει να χάνουμε τη μαγεία στο ταξίδι. Όταν κάποιος εστιάζει στο αποτέλεσμα έχει δύο επιλογές. Ή θα ευχαριστηθεί ή θα δυσαρεστηθεί. Όταν όμως κάποιος εστιάζει στην προσπάθεια και στην πορεία μέχρι το στόχο, κατά κάποιο τρόπο πάντα πετυχαίνει. Ακόμα και αν δεν επιβραβευθεί με το αποτέλεσμα έχει σίγουρα κερδίσει κάτι από την εμπειρία."

Η Κάντυ δίνει τέλος  και μία συμβουλή: «Να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα σχεδιάζοντας βραχυπρόθεσμα.»

Αυτό δεν είναι ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από το « ένα βήμα τη φορά». Μπορεί ο δρόμος για έναν στόχο να είναι μακρύς αυτή η διαδρομή ωστόσο δεν θα μπορεί να καλυφθεί με ένα μόνο σάλτο. Χρειάζεται μικρά και σταθερά βήματα αλλά και την ικανότητα ελιγμού όταν αυτός χρειαστεί. Εξάλλου μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως ο άνθρωπος τα καταφέρει καλύτερα όταν πηγαίνει σταθερά και με πρόγραμμα και όταν  επιτέλους φτάνει στο επιθυμητό σημείο, γυρνά πίσω και λέει: «Χμ τελικά ήταν πιο εύκολο απ όσο νόμιζα».

* Η Άμυ Κάντυ είναι συγγραφέας του βιβλίου:Presence Bringing your boldest self to your Biggest Challenges.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν