close and return
eleonora meleti blog

7 υπέρ άνω υποψίας εχθροί για το χαμόγελο μας

7 υπέρ άνω υποψίας εχθροί για το χαμόγελο μας

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on November 09, 2016

Όλοι θέλουμε ένα ωραίο χαμόγελο. Όπως οτιδήποτε πάνω μας, έτσι και τα δόντια χρειάζονται περίσσια φροντίδα για να δείχνουν και να είναι υγιή. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό καθώς υπάρχουν μικροί καθημερινοί εχθροί που δεν περνάει από το μυαλό μας πως θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν φθορά και προβλήματα. Και δεν αναφέρομαι στα κλασικά όπως (κάπνισμα, καφές ή κόκκινο κρασί).

Ποιοι είναι αυτοί;

Το μασάω το μολύβι


Αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, το μάσημα του μολυβιού, ή του στυλό, την ώρα του μαθήματος ή της εργασίας. Και αυτό έχει μία βάση αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή η συνήθεια βοηθάει στην αποδοτικότερη λειτουργία του εγκεφάλου ( έχει αποδειχθεί σε έρευνες). Μπορεί λοιπόν να γράψετε καλύτερα στο διαγώνισμα, ή να κατεβάσετε ιδέες στη δουλειά, να ξέρετε όμως πως υπάρχει πιθανότητα να κάνετε ρωγμές ή ακόμα και να σπάσετε τα δόντια σας.

Κάντο με τα δόντια


Στον άνθρωπο των σπηλαίων όντως τα δόντια ήταν εργαλείο. Σήμερα που τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίγετε συσκευασίες, ή να κόβετε σκληρά αντικείμενα. Όταν κάνετε τέτοιες δουλειές, το σμάλτο στις άκρες των δοντιών φθείρεται με αποτέλεσμα να σπάνε κομματάκια ή και ολόκληρο το δόντι.

Σιρόπια για το βήχα


Όλοι μας θεωρούμε πως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες και τα γλυκά είναι βλαβερά εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Το ξέρετε πως και τα φαρμακευτικά σιρόπια έχουν τόση ζάχαρη που μπορεί να ξεπερνούν και την ποσότητα που περιέχει μία πάστα; Καλό θα ήταν μετά την κατάποση της αντιβίωσης να καθαρίζετε με προσοχή τα δόντια σας. Και να κάνετε και δίαιτα.

Τρίξε δόντι


Όταν πρόκειται να δείξετε τη δύναμη σας σε κάποιον καλό είναι να του τρίζετε τα δόντια σας. Όταν όμως το κάνετε στον ύπνο σας, πέρα του ότι θα αδυνατίσετε κατά πολύ το σμάλτο των δοντιών σας, θα προκαλέσετε προβλήματα και στις γνάθους σας. Μία λύση για όλους εσάς που τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας θα ήταν να φοράτε όταν κοιμάστε, τα ειδικά προστατευτικά που φοράνε και οι αθλητές του κικ μποξ και άλλων αντίστοιχων αθλημάτων.

Μπουκάλι από κούνια


Πολλές μανούλες προκειμένου να κοιμίσουν όμορφα και γλυκά το μωρό τους, τους βάζουν μέσα στην κούνια το λεγόμενο «μπουκάλι του ύπνου», και στην ουσία το μωρό τους αποκοιμιέται τρώγοντας. Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα δόντια του μωρού, είτε τα ήδη υπάρχοντα είτε αυτά που πρόκειται να σκάσουν μύτη, καθώς το στόμα του μωρού παραμένει για πολλές ώρες σε ένα συνεχές «μπάνιο» ζάχαρης, από το γάλα, το χυμό ή το όποιο ρόφημα συντροφεύει στην κούνια το μωρό.

Ice Ice baby


Σας αρέσει να μασάτε πάγο ε; Ε, καλό θα ήταν να μην σας αρέσει. Πέρα του ότι τόσο το κρύο όσο και το ζεστό, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα νεύρα των δοντιών, ο πάγος μπορεί χωρίς να το καταλάβετε, να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια. Οι οδοντίατροι υπογραμμίζουν πως όταν κάποιος μασουλάει πάγο, είναι σαν να μασουλάει πετραδάκια.

Βουλιμία


Εδώ ο τίτλος δεν σηκώνει ευρηματικότητα. Η βουλιμία είναι ένας γενικός εχθρός για τον οργανισμό επομένως και για τα δόντια. Στα περισσότερα βουλιμικά επεισόδια επιλέγονται τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, κάτι που αυξάνει το επίπεδο οξέων στο στόμα, ενώ όταν την υπεργαφία συνοδεύει και ο εμετός, η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερα. Τα γαστρικά υγρά που ανεβαίνουν από τον οισοφάγο στην στοματική κοιλότητα είναι ικανά να προκαλέσουν πρόωρη φθορά στα δόντια, ενώ κάνουν την αναπνοή ανυπόφορη. Δεν είναι τυχαίο πως ένας γιατρός μπορεί να υποψιαστεί τη βουλιμία μόνο από την εικόνα που παρουσιάζουν τα δόντια.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία