close and return
Πως θα πας παρακάτω...

Πως θα πας παρακάτω...

Πως θα πας παρακάτω

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on August 2, 2016

Όλοι μας έχουμε περάσει από εκείνη τη γνωστή περίοδο καθήλωσης όπου έχουμε παραδοθεί στα γεγονότα, τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που μας έχουν πληγώσει, εγκαταλείποντας τις δυνάμεις μας, τον εαυτό μας και την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ο θυμός , η απογοήτευση, η αδικία, ο φόβος αλλά και η αυτοκριτική μας κυριεύουν, η κρίση μας θολώνει,  αρνητικές σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Και κάπως έτσι ο καιρός περνάει με περιττά συναισθήματα να μας αλλοιώνουν και τη δυνατότητα για δράση να περιορίζεται. Μην περιμένεις να μπορέσεις να πας παρακάτω. Όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες, απλά δεν θα μπορέσεις. Για να πας παρακάτω πρέπει να υποδείξεις υπομονή, ανωτερότητα και συγχώρεση. Τρία συστατικά ωριμότητας και εξέλιξης που είναι διαθέσιμα για όλους αλλά λίγοι τα εκμεταλλεύονται προς όφελος τους. Υπάρχει όμως τρόπο, η εξέλιξη και η αναγκαία μετάβαση από το στάδιο καθήλωσης στο  επόμενο βήμα, μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη.

Συγχώρεσε τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου.

Η συγχώρεση είναι λύτρωση. Όσο δύσκολη και αν φαντάζει, όσο ανωτερότητα απαιτεί, τόσο πιο λυτρωτική μπορεί να γίνει.

Όταν έχουμε θυμό για τους γύρω μας, ο θυμός αυτός στρέφεται μέσα μας και δηλητηριάζει εμάς τους ίδιους. Το να συγχωρέσουμε τους άλλους δεν σημαίνει ούτε πως ξεχνάμε ούτε και πως δεχόμαστε αυτό που μας έχουν κάνει. Αλλά μέσα από τη συγχώρεση δηλώνουμε την πρόθεση μας να μην επιτρέπουμε πια στους άλλους να μας πληγώνει η συμπεριφορά τους.

Πέρα όμως από το να συγχωρούμε τρίτους, πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ζωή δεν έχει έρθει στα χέρια μας με οδηγίες για το πώς θα τη ζήσουμε, που αυτό σημαίνει πως και λάθη θα κάνουμε και κακές επιλογές. Είναι μάταιο ωστόσο όταν αναγνωρίσουμε κάτι τέτοιο, να περάσουμε στο στάδιο της σκληρής αυτοκριτικής και της αυτοτιμωρίας. Οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάει παρακάτω χωρίς να αναλάβουμε τον ρόλο τιμωρού για τις κακές επιλογές μας.

Εστίασε  στη στιγμή

Ό,τι αντιμετωπίζεις καλείσαι να το αντιμετωπίσεις τώρα, ακόμα και αν προκλήθηκε σταδιακά στο παρελθόν , ή θα έχει επιπτώσεις και στο μέλλον. Το παρελθόν έχει περάσει και το μέλλον δεν έχει ακόμα έρθει. Το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν, και είναι το μόνο που τελικά έχει σημασία. Ό,τι και αν συνέβη, πέρασε. Αυτό που φοβόμαστε πως θα έρθει, μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Εξάλλου ο φόβος είναι το τίμημα για κάτι που μπορεί να μην πραγματωθεί στη συνέχεια.

Είναι μάταιο να μένουμε προσκολλημένοι σε ό,τι δεν υπάρχει πια, και ακόμα πιο μάταιο να καταδικάζουμε εκείνο που πρόκειται να έρθει.

Μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά

Το ό,τι μπορεί να σε αφορούν ή να σε αγγίζουν καταστάσεις δεν σημαίνει πως πρέπει και να τις παίρνεις πάντα πολύ προσωπικά. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που ορίζουν και καθοδηγούν τα γεγονότα, που λίγο έχουν να κάνουν με τη δική μας συμμετοχή στην έκβαση τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις από το να παίρνουμε τα πάντα προσωπικά, οφείλουμε να στηρίξουμε τον εαυτό μας, και να μείνουμε πιστοί σε αυτόν , δείχνοντας υπομονή και επιμονή.

Μην υπεραναλύεις

Η συνεχής σκέψη και το αναμάσημα των ίδιων γεγονότων ξανά και ξανά , μπορεί να μας κουράσει, να μας εξαντλήσει, να μας καθηλώσει ακόμα περισσότερο σε μία κατάσταση. Η υπερανάλυση κρύβει φόβο, χαμηλή αυτοεκτίμηση και υποτίμηση του εαυτού μας όπως και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η αναλυτική σκέψη συνήθως οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και ενοχές ενώ στην ουσία, είναι μάταιη καθώς δεν έχει τη δύναμη να ανατρέψει όλα όσα έχουν συμβεί.

Έχε πίστη …

Πως αν χάνεις κάτι τώρα, είναι γιατί στην πορεία κάτι άλλο θα σου δοθεί. Πολλές φορές , όταν εμείς οι ίδιοι αδυνατούμε να πάρουμε αποφάσεις για το καλό της δικής μας εξέλιξης, έρχεται η ζωή και τις παίρνει για εμάς. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, που έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις που φαίνεται να έχουν βγει εκτός ελέγχου, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε πως όλα όσα συμβαίνουν μπορεί να μας οδηγήσουν σε κάτι πολύ καλύτερο. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να το δούμε όσο βρισκόμαστε μέσα στη δίνη, αλλά όταν μία πόρτα δεν ανοίγει, είναι γιατί δεν έχει να μας οδηγήσει πουθενά. Θέλει χρόνο και τη διορατικότητα από εμάς, να μπούμε στο ρόλο παρατηρητή, βλέποντας για λίγο τη ζωή μας, αποστασιοποιημένα, να εξελίσσεται σαν ταινία που σίγουρα θα  έχε happy end.

Κλάψε

Το κλάμα είναι ανακούφιση. Ο τρόπος της πληγωμένης και φορτισμένης ψυχής να βγάλει μέσα από τα δάκρυα όλα εκείνα που την βαραίνουν. Οι άνθρωποι που κλαίνε, είναι εκείνοι που έχουν δείξει και την μεγαλύτερη αντοχή για πολύ καιρό. Είναι άνθρωποι δυνατοί, με όλα τους τα συναισθήματα σε λειτουργία που βρίσκουν τρόπο για λίγο να παραδοθούν σε αυτά και να καθαρίσουν την ψυχή τους. Η κοινωνία μας, μία κοινωνία με κλισέ και ταμπού, έχει μάθει να τιμωρεί ή και να κοροϊδεύει το κλάμα, μην πέσεις όμως στην παγίδα της. Κλάψε όποτε και όσο το νιώσεις. Και κάντο είτε μόνος σε μία στιγμή προσωπική με τον εαυτό σου, είτε με ανθρώπους που ξέρεις πως θα εκτιμήσουν αυτή τη στιγμή σου. Μία στιγμή, σίγουρα όχι αδυναμίας.

Δείξε ειλικρίνεια στον εαυτό σου

Όταν έχουμε μάθει να ζούμε στο ψέμα , να το ακούμε να το βιώνουμε και να το εισπράττουμε από όλους πάντα, το μόνο που μας μένει είναι να είμαστε ειλικρινείς με εμάς τους ίδιους. Μείνε μόνος μαζί σου, παραδέξου τι θες, τι έχεις ανάγκη, τι περιμένεις από τη ζωή, τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος, τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει μέσα σου, πάρε την ειλικρίνεια σου και χάραξε το δρόμο που θα σε φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτή την αλήθεια.

Εμπιστεύσου τη διαδικασία

Βρες τον τρόπο που ταιριάζει σε εσένα για να αλλάξεις την ενέργεια σου και να την ανεβάσεις σε ένα ανώτερο επίπεδο. Στο επίπεδο εκείνο που θα είναι ικανό να προσελκύσει στη ζωή σου, όλα αυτά που αξίζεις. Απλά πρόσεχε τι πιστεύεις πως αξίζεις. Όταν συνειδητοποιήσεις πως έχεις το δικαίωμα στην ευτυχία και στην επιτυχία και μείνεις εστιασμένος σε αυτό, όλα γύρω σου θα συνωμοτήσουν στο να σου φέρουν αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και έχεις ορίσει εσύ ότι αξίζεις. Μην αφήνεσαι έρμαιο των καταστάσεων, μην χαμηλώνεις τις δονήσεις σου και δείξε εμπιστοσύνη στην εξέλιξη της ζωής, κατανοώντας πως είσαι ο πρωταγωνιστής σε ένα απόλυτο σχέδιο ευτυχίας.

Να θυμάσαι πως  έχεις γεννηθεί για να μπορείς να είσαι ελεύθερος

Και ελεύθερος είναι ο άνθρωπος εκείνος που δεν επηρεάζεται απ όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και δεν χάνει το κέντρο του. Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να προσαρμόζεται στα δεδομένα και να στήνει τα πανιά του κάθε φορά που ο άνεμος αλλάζει. Ελεύθερος είναι εκείνος που δεν άγεται και δεν φέρεται από οτιδήποτε δεν τον εκφράζει

close and return