close and return
Δυναμική προσωπικότητα: Άρα αντιπαθής;

Δυναμική προσωπικότητα: Άρα αντιπαθής;

Δυναμική προσωπικότητα: Άρα αντιπαθής;

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on June 06, 2016

Σίγουρα όλοι  γνωρίζετε στο ευρύτερο περιβάλλον σας κάποια δυναμική προσωπικότητα, ή μπορεί να είστε και εσείς μία τέτοια! 

Το καλό για τους ανθρώπους με δυναμικό χαρακτήρα, είναι πως ... έχουν ακριβώς αυτόν τον δυναμικό χαρακτήρα. 

Το κακό για τους ανθρώπους με δυναμικό χαρακτήρα, είναι πως ...μπορεί να γίνουν αντιπαθητικοί, από την πρώτη κιόλας εντύπωση, και αυτό γιατί συχνά, ο δυναμικός χαρακτήρισαν, δίνει την αίσθηση σε όσους δεν μπορούν να τον δεχτούν ή να τον αναγνωρίσουν, του αγενή, απόλυτου ίσως και επιθετικού ανθρώπου. 

Αν θες την άποψη μου, στις μέρες, είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό, να ξέρεις τι θες, και να έχεις και τα κότσια να το υπερασπιστείς, να το διεκδικήσεις και να παλέψεις για όλα όσα πιστεύεις και ονειρεύεσαι. Πρέπει όμως να καταλάβεις, πως αυτό δεν αρέσει σε όλους. Υπάρχει όμως εξήγηση και μάλιστα επιστημονική, στο γιατί, οι άνθρωποι με δυναμικό χαρακτήρα, δεν είναι πάντα και απόλυτα συμπαθείς. 

Δεν αντέχεις τις χαζές συζητήσεις

Είσαι από αυτούς που βρίσκει τις κουβέντες που διασκεδάζουν τον περισσότερο κόσμο, από ανιαρές έως βαρετές. Το να πρέπει να πιάσεις ψιλή κουβέντα , μπορεί και να σε σκοτώσει μέσα σου, δεν σου αρέσει να παίρνεις μέρος σε κουτσομπολιά, αλλά ούτε και να σχηματίζεις γνώμη για άλλους μέσα από αυτά. Όταν μία τέτοια κατάσταση εκτυλίσσεται μπροστά σου, εσύ απορροφάσαι στις σκέψεις σου, δείχνεις να δυσφορείς και να είσαι στον κόσμο σου, και απλά δίνεις την αίσθηση του «σνομπ» και απόμακρου τύπου. Σε μία εποχή που ξέρεις καλά πως αγαπάει το να κακολογεί τους γύρω, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις λίγο να προσαρμοστείς, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους υψηλής επικινδυνότητας, και να δείξεις πως δεν είναι κακό να απολαμβάνεις και συ μία κατά τα άλλα ομολογουμένως βαρετή κουβέντα.

Σε ενοχλεί η άγνοια, σε εκνευρίζει η ημιμάθεια 

Αν έχεις δυναμική προσωπικότητα, σημαίνει πως έχεις και γνώση.  Και  μάλιστα γνώση που έχεις φροντίσει να πάρεις από μόνος σου, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση. Έχεις γνώση και άποψη που σε κάνουν να μπορείς να στηρίξεις την οποιαδήποτε συζήτηση με επιχειρήματα. Γνώση και άποψη που δεν υιοθέτησες ακούγοντας τρίτους, ή κοπιάροντας άλλους. Αυτό σε κάνει αυτόματα ασφαλή, αλλά και απόλυτο, όταν ακούς γύρω σου ημιμαθείς και ισχυρογνώμονες να  πουλάνε απόψεις και αμπελοφιλοσοφίες. Εκείνο που αποτελεί κόκκινο πανί για σένα, είναι κάτι τύποι που πραγματικά δεν «το χουν» αλλά «αισθάνονται» μόνο και μόνο πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό που λέγεται . Ξέρω, θες να τους πλακώσεις στις σφαλιάρες. Όχι. Άσε να κάνουν το εφέ τους και απλά μετά δώσε μία αποστομωτική απάντηση βασισμένη σε στοιχεία και γνώση, και άστον εκεί γυμνό και εκτεθειμένο. Να ξέρεις όμως, στους τρίτους που θα παρακολουθούν, εσύ θα είσαι ο μαλάκας. 

Απεχθάνεσαι τις δικαιολογίες 

Γιατί απλά θεωρείς ότι αυτός που τις δίνει, προσπαθεί να υποτιμήσει την νοημοσύνη σου. Δεν σε νοιάζει να ακούσεις καμία απολύτως δικαιολογία , αν και εφόσον έχει γίνει η στραβή. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να φτιάξεις αυτό που χάλασε και καθόλου δεν σε ανακουφίζει το να ενημερωθείς γιατί χάλασε. 

Δεν επιζητάς την προσοχή 

Σιχαίνεσαι τους χειριστικούς ανθρώπους, τους φωνακλάδες, και όλους εκείνους που συνειδητά ή υποσυνείδητα προσπαθούν να προκαλέσουν προσοχή και ενδιαφέρον. Το πιθανότερο είναι πως και εσύ θα κατηγορείσαι από τους άλλους ότι είσαι μία «πόρνη προσοχής» αλλά αυτό γίνεται γιατί ούτως ή άλλως, η προσωπικότητα σου δεν περνάει απαρατήρητη. Από την άλλη, δεν θα ανεχόσουν ποτέ από τον εαυτό σου να γίνε επαίτης αγάπης και σημασίας, κάτι που δίνει προς τα έξω την αίσθηση ενός απόλυτα ανεξάρτητου ανθρώπου και μίας ελεύθερης αυτόνομης φύσης που δεν υπολογίζει τους άλλους και δείχνει να μην έχει καμία απολύτως ανάγκη. Αν θες τη γνώμη μου ξέρω πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά τράβα τώρα να πείσεις και τους άλλους. 

Δημιουργείς ευκαιρίες 

Εκεί που οι άλλοι βλέπουν το τέλος του κόσμους. Ακόμα και αν φοβάσαι, δεν το δείχνεις, το διαχειρίζεσαι και σίγουρα αφού αποδεχτείς τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεσαι βάζεις πλώρη για την αποκατάσταση δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για δράση , ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτό το ένστικτο επιβίωσης που έχεις, σαφώς σου εξασφαλίζει λύσεις, σε κάνει όμως πόλο έλξεις και για ανθρώπους που έχουν μάθει πάντα να τα περιμένουν όλα από τους άλλους.

Η αδικία μπορεί να σε σκοτώσει 

Υπερασπίζεσαι το δίκαιο ως επαναστάτης ποπολάρος. Αν κάποιος αναλύσει τις κινήσεις του, το πάθος τους αλλά και το χρόνο που τις κάνεις, θα καταλάβει πως κατά βάθος έχεις απόλυτο δίκιο. Εκεί που το χάνεις είναι η πληθωρικότητα στο ζήλο που σε διακρίνει όταν εξαγριώνεσαι ενάντια στην αδικία 

Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return