close and return
7 τρόποι για να καταστρέψεις τη ζωή σου


7 τρόποι για να καταστρέψεις τη ζωή σου


7 τρόποι για να καταστρέψεις τη ζωή σου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on Septemeber 13, 2016

Συνήθως σε τέτοιου ύφους και χαρακτήρα κείμενα συναντάμε τίτλους που μας προτρέπουν να φτιάξουμε, ή να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ε, λοιπόν εγώ, αποφάσισα στο σημερινό να εστιάσω στο αντίθετο! Σε τρόπους που μας βοηθάνε απλόχερα να καταστρέφουμε τις ζωές μας. Το παρακάτω κείμενο δεν είναι προτρεπτικό αλλά ούτε και συμβουλευτικό . Το παρακάτω κείμενο απλά έρχεται να ξεσκεπάσει μηχανισμούς και τακτικές που πολλοί από εμάς ακολουθούμε στην καθημερινότητα μας , κάνοντας την πιο…  άσχημη.

Και πιστεύω πως όσοι περισσότερο δούμε την αλήθεια μέσα από τις λέξεις που ακολουθούν, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να επιφέρουμε και τις απαραίτητες αλλαγές.

Ανησυχείς πάντα για το τι θα πουν οι άλλοι.

Ξέρεις πολύ καλά πως αν κάποιος έχει το απόλυτο δικαίωμα να έχει άποψη πάνω σε αυτό, είμαι εγώ!

Έχω ακούσει και αν έχω ακούσει να έχει άποψη ο οποιοσδήποτε με ξέρει, και ακόμα περισσότερο όλοι εκείνοι που δεν έχουν ιδέα για το ποια είμαι. Να θυμάσαι ένα πράμα: Ο τρόπος που μιλάμε για τους άλλους, δεν προσδιορίζουν τους άλλους, αλλά εμάς τους ίδιους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου από το να αναλώνεσαι στη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για σένα. Αυτή είναι η δική του γνώμη, δεν είναι η δική σου αλήθεια. Όσο εσύ γνωρίζεις την αλήθεια σου, ο καθένας μπορεί να λέει όσα και ό,τι θέλει, καθώς τίποτα και κανείς δεν είναι τόσο δυνατός όσο να αλλάξει αυτό που εσύ πραγματικά γνωρίζεις για σένα.

Μένεις σε μία δουλειά που σε πνίγει

Ξέρω πως οι εποχές είναι δύσκολες. Γνωρίζω πως πολλοί είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε δουλειές που δεν τους αρέσουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό όμως δεν σε εμποδίζει από το να οργανώνεις καλύτερα το μέλλον σου.  Αν όντως είσαι εγκλωβισμένος σε μία δουλειά που δεν σε καλύπτει, αναγνώρισε στον εαυτό σου ότι το κάνεις από ανάγκη και τροχοδρόμησε τη διαδρομή σου για κάτι που θα σε γεμίζει περισσότερο. Οργανώσου, κάνε στρατηγική , βάλε στόχους και να ξέρεις πως αργά ή γρήγορα  θα το πετύχεις.

Παραπονιέσαι για το οτιδήποτε

Φίλε μου, δεν υπάρχει χειρότερο πράμα από τη μιζέρια. Και όταν παραπονιέσαι για τα πάντα, δεν αναγνωρίζεις τίποτα, δεν εκτιμάς το παραμικρό, πάντα κάτι σου λείπει, συνέχεια κάτι άλλο θα ήταν καλύτερο, συγγνώμη, αλλά είσαι ένας μίζερος άνθρωπος.

Κοίτα λίγο γύρω σου, κοίτα λίγο μέσα σου, πες ένα “ευχαριστώ” εκεί έξω για όλα όσα έχεις, και για όλα όσα είσαι. Εκτίμησε τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω σου, την τύχη σου την ίδια, ακόμα και αν δεν σου πάνε όλα πρίμα. Η ευγνωμοσύνη φέρνει και άλλη αφθονία. Επίσης να ξέρεις πως αν είσαι μίζερος είσαι και πολύ ενοχλητικός για τους άλλους. Και αχάριστος επίσης.

Μένεις σε μία σχέση που δεν σου αρμόζει

Όλοι έχουμε κάνει λάθη στις επιλογές μας. Κάποιοι έχουμε κάνει μόνο λάθη. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε. Το να μένει κανείς σε μία σχέση που για τον οποιοδήποτε λόγο έχει βαλτώσει, είναι  ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει για να καταστρέψει τη ζωή του. Είτε πρόκειται για σύντροφο κακοποιητικό, είτε πρόκειται για σχέση που έχει φθαρεί από το χρόνο, είτε γιατί είσαι με κάποιον απλά επειδή έχεις βολευτεί, χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία να ρισκάρεις να νιώσεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις , αλλά και σε άλλες παρόμοιες, οφείλεις να προβληματιστείς.

Βρίσκεις το νόημα της ζωής στην ύλη

Έχεις ακούσει πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία; Δεν είναι και τόσο άστοχο όλο αυτό να ξέρεις και τα παραδείγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι πολλά που το αποδεικνύουν. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν το χρήμα και τα υλικά αγαθά γίνονται αυτοσκοπός τότε ευτυχία δεν υπάρχει. Ευτυχία είναι να μπορείς να επενδύεις σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά. Και οι εμπειρίες λόγω του ότι πηγάζουν από το συναίσθημα, δεν κοστίζουν. Κοίτα λοιπόν να κοιτάς αυτό που θες να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου πρωτίστως και μετά στους άλλους, να έχει να κάνει με καταστάσεις που μπορούν να σου προσφέρουν όμορφα βιώματα και όχι σε αναλώσιμα αγαθά.

Συγκρίνεις τον εαυτό σου

Όταν όλοι μας θα καταλάβουμε πως η διαφορετικότητα μας, είναι καθαρά δική μας, τότε θα πάψουμε να θέλουμε να είμαστε ο όποιος άλλος.  Ο καθένας μας είναι ένα καλούπι που όμοιο του δεν υπάρχει Και όταν είσαι μοναδικός είναι κρίμα να θες να μοιάσεις σε κάτι που υπάρχει ήδη

Δεν κυνηγάς τα όνειρα σου

Υπάρχει και κάτι χειρότερο από αυτό. Να μην έχεις καθόλου όνειρα. Όταν δεν έχεις σκοπό στη ζωή, είναι σαν να μην έχει και η ζωή σου χρώμα. Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και κατέκτησε το. Μονό εσύ ξέρεις, και μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις για τον εαυτό σου.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν