close and return
Τα δυσάρεστα συναισθήματα που απαιτεί η αλλαγή

Τα δυσάρεστα συναισθήματα που απαιτεί η αλλαγή

Τα δυσάρεστα συναισθήματα που απαιτεί η αλλαγή

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on June 14, 2016

Η αλλαγή είναι διαδικασία της ζωής. Για κάποιους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης τους και την επιζητούν. Για κάποιους άλλους η αλλαγή είναι κάτι που απλά συμβαίνει, και όταν έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φάση της μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη, βιώνοντας συναισθήματα πρωτόγνωρα που προκαλούν σύγχυση και φόβο. Και στις δύο περιπτώσεις η αλλαγή είναι απαραίτητη και είτε έχει επιδιωχθεί από εκείνον που την ζει, είτε όχι,  συνοδεύεται από μία κοινή ψυχολογία. Παρακάτω καταγράφονται τα συναισθήματα που συνεπάγεται η διαδικασία της αλλαγής, και η ύπαρξη τους δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς.

Απομόνωση

Η αλλαγή είναι κάτι προσωπικό. Ακόμα και αν έχει ξεκινήσει από απρόβλεπτους και εξωτερικούς παράγοντες, ο κάθε ένας μας, τη διαχειρίζεται προσωπικά ανάλογα με την ιδιωτική του λογική και τα βιώματα του.  Και η διαχείριση αυτή πολλές φορές απαιτεί συγκέντρωση και απομόνωση. Μία διακριτική απομάκρυνση από φίλους γνωστούς και συγγενείς, που δεν συνεπάγεται κάτι κακό , αλλά μία ανάγκη να βρεθεί κάποιος μόνος με τον εαυτό του σε μία κρίσιμη στιγμή για εκείνον.

Αδυναμία συγκέντρωσης σε καθημερινές υποχρεώσεις

Η αλλαγή είναι μία στρεσογόνος κατάσταση που αποσυντονίζει τη σκέψη και κουράζει εύκολα και γρήγορα τον εγκέφαλο μας. Η αριστερή πλευρά του, που ευθύνεται για την εκτέλεση  των περισσότερων δραστηριοτήτων μας , κυριολεκτικά «καίγεται» όταν καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.

Αγωνία και ανησυχία

Σε  όποια κατηγορία και αν ανήκει η αλλαγή, είτε αφορά σε μία σχέση, σε επαγγελματικό περιβάλλον ή ακόμα και αν έχει και πνευματική βάση, προκαλεί μία εσωτερική αναστάτωση που εκδηλώνεται από άγχος και μία απροσδιόριστη αγωνία για το οτιδήποτε. Δεδομένου ότι με την αλλαγή συντελούνται επαναπροσδιορισμοί και ανακατατάξεις, είναι λογικό να βιώνει κάποιος πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων τα οποία ωστόσο είναι εκτός από φυσιολογικά και άκρως απαραίτητα που σε βάθος χρόνου μόνο οφέλη έχουν να αποφέρουν στη διαδικασία της εσωτερικής μας εξέλιξης. Πέρα από την αγωνία και την ανησυχία μπορεί κάποιος να νιώσει θλίψη, απογοήτευση, φόβο...

Εκνευρισμός και ερεθιστικότητα

Τα τσιτωμένα νεύρα κατά τη διάρκεια της αλλαγής είναι δεδομένα. Η ψυχολογία μας αλλάζει το ίδιο και η ανεκτικότητα μας απέναντι σε γεγονότα και πρόσωπα. Η μεταμόρφωση αυτή γίνεται αντιληπτή από τους οικείους που ενδέχεται να μην δείξουν κατανόηση σε όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι τεταμένο ανάμεσα σε εμάς και τους γύρω μας. Καβγάδες, παρεξηγήσεις , εντάσεις και διαφορές θα προκύψουν κατά τη διάρκεια μίας αλλαγής , είτε συντελείται σε εμάς είτε στους άλλους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι φιλίες θα κριθούν και παντός φύσης σχέσεις θα δοκιμαστούν.

Αίσθηση ότι είσαι χαμένος

Νιώθεις μπερδεμένος, σαν να μην πατάς στη γη, ανασφαλής, ίσως και μπερδεμένος παρά το γεγονός ότι ξέρεις καλά πως μέσα σου, η αλλαγή πρέπει να γίνει ή γιατί το επιθυμείς ή γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή. Τα συναισθήματα αυτά δεν σημαίνουν πως έχεις πάρει λάθος δρόμο, αντιθέτως! Το πρόσωπο που βιώνει αλλαγή, καλείται να έρθει αντιμέτωπο με νέες προσδοκίες και καινούριες εμπειρίες που διαμορφώνουν μία τελείως νέα πραγματικότητα που απαιτεί χρόνο  προσαρμογής.     

Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return