close and return
Burn out post


Κι εσύ καμένη;

Κι εσύ καμένη;

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Well Being and Psychology on April 28, 2016

Το 1970 κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά, στις ΗΠΑ, ένας νέος ιατρικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλους εκείνους που νιώθουν να εξαντλούνται γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας τους, ενώ ταυτόχρονα, παρουσιάζουν και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης.

Είναι ο όρος burn out, που στα ελληνικά έγινε γνωστός ως «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης».

Αν και τότε αφορούσε σε συγκεκριμένη γκάμα επαγγελματιών και αφορούσε περισσότερο στις γυναίκες που προσπαθούσαν να συνδυάσουν όλους τους κοινωνικά αναγνωρισμένους ρόλους τους, σήμερα, το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, πλήττει ένα μεγάλο φάσμα εργαζομένων, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 24-44 ετών.

Η εποχή  «βοηθάει» πολύ στο να στοχοποιεί θύματα. Όταν οι εργάσιμες ώρες ξεπερνούν στον χώρο εργασίας τις 10, ενώ συνεχίζονται και στο πλαίσιο της προσωπικής ζωής, μέσω των mail, και των έξυπνων συσκευών, όταν η οικονομική κρίση μειώνει τις αποδοχές αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τις απαιτήσεις και τον ανταγωνισμό, όταν οι σχέσεις με τους συναδέλφους περνούν την δική τους «ηθική» κρίση, ενώ η εξουσία ασκείται συχνά άδικα και απειλητικά, είναι λογικό να διαμορφώνονται ολοένα και πιο εύκολα οι συνθήκες για το burn out.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως τα συμπτώματα του , είναι πολλαπλά αλλά αρκετά ύπουλα, καθώς μπορούν είτε να καμουφλαριστούν πίσω από τις ανάγκες της επιτακτικής καθημερινότητας, είτε να δικαιολογηθούν από τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Το burn out, ωστόσο είναι εδώ και αποτελεί ένα καμπανάκι για όλους εκείνους που πρέπει να χαλαρώσουν λίγο τους ρυθμούς τους και να συνειδητοποιήσουν πως αξίζουν σωματική αλλά και πνευματική ανάπαυλα.

Πως θα αναγνωρίσετε αν είστε «καμένοι»

Αν :

-Είστε και νιώθετε μονίμως κουρασμένοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά

-Πάσχετε από αϋπνίες, γενικώς διαταραχές του ύπνου, υπερένταση και διαταραχές στη λήψη τροφής

-Είστε κυκλοθυμικοί και η διάθεση σας αλλάζει σε δευτερόλεπτα

-Έχετε πονοκεφάλους, βάρος στο στήθος, μυικούς σπασμούς ή πεπτικές διαταραχές

-Δεν έχετε αυξημένη λίμπιντο, το σεξ δεν σας απασχολεί και οι προσωπικές σχέσεις έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα

-Νιώθετε τύψεις , ενοχές, ευσυγκινησία, παράπονο, στεναχώρια, αδυναμία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ευαισθησία στην κριτική

-Θέλετε να κλάψετε με το παραμικρό και νιώθετε τα νεύρα σας σπασμένα ... τότε ναι , είστε σοβαροί υποψήφιοι για το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης.

Σε αυτό βέβαια, έρχεται να προστεθεί και ο χαρακτήρας μας, καθώς σημασία στη ζωή δεν έχει τι μας συμβαίνει αλλά το πως διαχειριζόμαστε αυτό που μας συμβαίνει, όπως επίσης επηρεάζει  και το επάγγελμα μας.

Γιατί ναι, είναι γεγονός, υπάρχουν επαγγέλματα που «σπρώχνουν» πιο εύκολα στο γενικό «κάψιμο»

Αυτά είναι: Τα επαγγέλματα που αποτελούν κοινωνικό λειτούργημα, όπως οι γιατροί , οι νοσηλευτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί  λειτουργοί που πολλές φορές αισθάνονται να πνίγονται εξαιτίας της ενσυναίσθησης τους.

Στελέχη σε υψηλές θέσεις, μεγάλων εταιρειών , και ο λόγος είναι προφανής.

Δημοσιογράφοι ( το έζησα την περίοδο των άθλιων πολιτικοοικονομικοκοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας πέρσι το καλοκαίρι, όπου και ορκίστηκα πως δεν θα ξανακάνω ποτέ στη ζωή μου ειδήσεις, γιατί ένιωθα καθημερινά άρρωστη)

Επαγγέλματα με κοινωνική ευθύνη, όπως δικηγόροι, πολιτικοί και διαφημιστές. 

Πέρα όμως από τα επιρρεπή επαγγέλματα υπάρχουν και εκείνοι που απλά έχουν δώσει το κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούν ενώ έχουν αναλάβει πολλά περισσότερα απ΄όσο αντέχουν. 


Δεν είναι ντροπή να το αναγνωρίσει κανείς, και να ζητήσει από τον εαυτό του πρώτα, να χαλαρώσει. 

Τώρα που διανύουμε και τις διακοπές του Πάσχα, είναι μία καλή ευκαιρία για τους κουρασμένους να διεκδικήσουν την ξεκούραση και τη φροντίδα που αξίζουν.

Επιστροφή στo Ευ Ζην και Ψυχολογία

close and return