close and return
4 εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου

 4  εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου

 4  εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on October 11, 2016

Λίγο πολύ όλοι έχουμε περάσει φάσεις στη ζωή μας όπου η θλίψη , η μελαγχολία ή ακόμα και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Για κάποιους μπορεί να κράτησε λίγες μέρες, ή λίγες εβδομάδες, και να πυροδοτήθηκε από ένα σημαδιακό συμβάν, για άλλους οι περίοδοι αυτές είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, αλλά και πιο υπόγειους σκοτεινούς λόγους.

Όπως και να έχει, είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινωνία την κατάθλιψη, βαφτίζοντας την ως τη “νόσο της εποχής”, δεν μας βοηθάει καθόλου να εκμεταλλευτούμε και την δυνατότητα που μπορεί αυτή να μας δίνει. Γιατί όπως κάθε πρόβλημα είναι ταυτόχρονα και ένα μάθημα , έτσι και η καταθλιπτική τάση μας, ενίοτε, μπορεί να θέλει κάτι να μας δείξει. Να μας καλεί να κάνουμε λίγο πίσω, απ όλα όσα βιώνουμε και να τα παρατηρήσουμε. Να τα δούμε προσεκτικά ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε και τι είναι αυτό που τελικά ακολουθούμε.

Αντιθέτως η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη ώστε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικά συναισθήματα και δυσφορία, να νιώθουμε τύψεις αλλά και ανεπάρκεια επειδή δεν έχουμε καταφέρει αυτό που προβάλλεται ανέκαθεν ως αυτοσκοπός του ανθρώπου: “Να είμαστε ευτυχισμένοι”.

Έχοντας έρθει και εγώ αντιμέτωπη με τα δικά μου σκοτάδια, ουκ ολίγες φορές, από την εφηβεία μου και μετά, αλλά διψώντας να μάθω από αυτά, σκέφτηκα να σας προτείνω κάποιες εναλλακτικές λύσεις και δραστηριότητες που έχω δοκιμάσει και με έχουν βοηθήσει να εκμεταλλευτώ στο έπακρων τις δύσκολες περιόδους μου, μαθαίνοντας σπουδαία πράγματα για τον εαυτό μου.

Μπορεί να μην λειτουργήσουν σε όλους, μπορεί να μην αρέσουν σε πολλούς, εγώ σας τις παρουσιάζω και είναι πλέον στη δική σας επιλογή αν θα τις ακολουθήσετε.

Τέχνη

Η τέχνη δεν απαιτεί ούτε χρειάζεται απαραίτητα ταλέντο για να μπορέσει να βοηθήσει κάποιον να εκφραστεί. Και πέρα από αυτό, η τέχνη, σε όποια της μορφή, αλλά κυρίως στη ζωγραφική, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για αυτογνωσία και θεραπεία. Ένας λευκός καμβάς, μια μεγάλη απολαυστική διάσταση χαρτιού και μπογιές, πολλές μπογιές , άπειρα χρώματα, μπορούν να μιλήσουν για εμάς, καλύτερα και από την ίδια μας τη γλώσσα. Υπάρχει ένα είδος ζωγραφικής, το primal painting , που σε καλεί να ζωγραφίσεις ό,τι σου έρθει στο μυαλό , χρησιμοποιώντας τα γυμνά σου δάχτυλα στα χέρια, ή τα γυμνά σου πόδια, κάνοντας πραγματικά ό,τι μα ό,τι αισθάνεσαι , με τα χρώματα και τη λευκή επιφάνεια. Είναι τόσο λυτρωτικό, τόσο δημιουργικό και τόσο απελευθερωτικό όσο και θεραπευτικό. Αν θες να το πας και ένα βήμα παρακάτω, τότε με τη βοήθεια ενός ειδικού , εκπαιδευμένου σε αυτό το κομμάτι , μπορείς κάλλιστα να μεταφράσεις τα έργα σου ανακαλύπτοντας βαθιά κρυμμένα μυστικά σου.

Ζώα

Όποιος ζει με τα ζώα μπορεί να καταλάβει πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι η σχέση του με αυτά. Σίγουρα σε μια δύσκολη περίοδο είναι απαραίτητο και ωφέλιμο ένα ανθρώπινο στήριγμα και μια φυσική παρουσία, αλλά δεν είναι τυχαίο πως τα ζώα πλέον χρησιμοποιούνται αιώνες τώρα ως μέθοδος θεραπείας για ανθρώπους με κατάθλιψη, και άλλες ψυχικές νόσους.

Γάτα, σκύλος, άλογο μπορούν να είναι σπουδαίοι θεραπευτές, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν απολύτως τίποτα. Μια βόλτα μαζί τους μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει φάρμακο. Ένα χάδι, η φροντίδα μας προς αυτά, μας γεμίζουν με ανακούφιση, αίσθημα υπευθυνότητας και αγάπη, συναισθήματα απαραίτητα για να ανέβει η διάθεση μας.

Διαλογισμός

Όταν πριν αρκετά χρόνια άρχισα να μοιράζομαι με φίλους και γνωστούς την νέα μου ενασχόληση με τον διαλογισμό, είχα αντιληφθεί κάποια κακόβουλα σχόλια πίσω από την πλάτη μου αλλά και κάποιους χλευασμούς προς το άτομο μου. Σήμερα ο διαλογισμός είναι της μόδας. Πολλοί τον κάνουν αλλά  λίγοι τον κατανοούν.

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι δύσκολο. Δεν είναι τίποτα το ντροπιαστικό, είναι διαθέσιμο προς όλους και δεν χρειάζεται να είσαι πνευματικός άνθρωπος για να τον ακολουθήσεις. Έχει άπειρες τεχνικές και στόχος του είναι να καθαρίσει το μυαλό από τις σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη του και να βοηθήσει όποιον διαλογίζεται να εστιάζει στο εδώ και στο τώρα. Με τον διαλογισμό δεν προσπαθείς να παλέψεις ή να εξαλείψεις τις σκέψεις σου, αλλά σίγουρα μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να ανταποκρίνεται μόνο σε θετικά ερεθίσματα. Μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία που αποτελεί όμορφη εμπειρία έστω και αν την κάνεις μόνο για μία φορά.

Διατροφή

Αν ισχύει το είμαστε ό,τι τρώμε, τότε καταλαβαίνετε πως είναι λογικό μέσα μας να νιώθουμε νεκροί, όταν τρεφόμαστε μόνο με πτώματα και λιπαρά.

Δεν θα έκανα ποτέ προπαγάνδα για το τι θα έπρεπε να τρώει κάποιος, αλλά  έχοντας ασχοληθεί πολύ εντατικά τα τελευταία χρόνια με την «καθαρή τροφή» έχω βιώσει αυτό που λένε πως η υγεία και η ευτυχία ξεκινά από μέσα μας. Επέλεξε τι θέλεις να τρως, και φρόντισε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό γίνεται. Απέφυγε τα λιπαρά, μείωσε τη ζάχαρη και όλα εκείνα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που προσφέρουν γεύση και καθόλου οφέλη στον οργανισμό και εκμεταλλεύσου τα καλά και τα δώρα της φύσης. Θα εκπλαγείς με το πόσο σπουδαίες και νόστιμες τροφές χαρίζει η γη , αλλά και με το πόσο θα καθαρίσει η ψυχή σου, αποβάλλοντας από το σώμα σου τις τοξίνες.

Χόμπι

Είτε σου αρέσει η φωτογραφία , είτε πρόκειται για κάποιο σπορ, είναι απαραίτητο να έχεις ένα χόμπι. Αναζήτησε τι σε εκφράζει και τι σου αρέσει να κάνεις, και χάρισε του χρόνο. Είναι σπουδαίο για την ψυχή μας να νιώθουμε σε κάτι «καλοί». Θα μας κάνει να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και έμπνευση, ενώ το χόμπι μας θα αποτελεί το καταφύγιο και την εκτόνωση μας. Όλοι μας έχουμε κάποιο ταλέντο, και το μυστικό βρίσκεται στο να ανακαλύψουμε ποιο είναι αυτό και να το απογειώσουμε.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Ψυχολογία και Ευζήν