close and return
10 εθισμοί του σύγχρονου ανθρώπου

10 εθισμοί του σύγχρονου ανθρώπου

10 εθισμοί του σύγχρονου ανθρώπου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Psychology and Wellbeing on November 02, 2016

Μπορεί να αναγνωρίσεις κάποιες δικές σου συνήθεις από την παρακάτω λίστα, απλά θέλω να ξέρεις πως όσα αναγράφονται δεν είναι μόνο ...συνήθειες. Η λίστα που ακολουθεί, είναι λίστα με τους πιο ύπουλους και διαδεδομένους εθισμούς της σύγχρονης εποχής.

Smart phones 

Δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το τηλέφωνο σου ε; Είσαι από εκείνους που περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη του τηλεφώνου τους, είσαι από εκείνους που αδιαφορούν για την παρέα, ή τσεκάρουν το κινητό τους κάθε λίγο και λιγάκι, χωρίς λόγο, χωρίς να έχουν κάτι ή κάποιον να περιμένουν; Η χρήση των smart phones  είναι μία από τις πιο δυνατές εξαρτήσεις και δυστυχώς αφορά σε όλους μας. Το ότι είναι πρώτη στη λίστα με τους σύγχρονους εθισμούς σαφώς και δεν είναι τυχαίο. Αν και ακόμα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πολλά στοιχεία από έρευνες στη διάθεση της λόγω του ότι πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, οι ειδικοί όμως δηλώνουν πως οι πρώτες ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Καφεΐνη

Δεν μπορείς και εσύ να διανοηθείς να σηκώνεσαι το πρωί και να μην έχεις εκεί γύρω σου εύκαιρο έναν καφέ... Αυτό δεν είναι απαραίτητα εθισμός, τουλάχιστον όχι στην καφεΐνη αυτή κάθε αυτή, είναι όμως μία εξάρτηση και θα το καταλάβεις αν πας να αποβάλεις από την καθημερινότητα σου τον καφέ. Η κίνηση της αναζήτησης του καφέ σε δύσκολες ώρες, όπως το πρωινό ξύπνημα ή στη δουλειά, είναι που θεωρείται εθιστική και άκρως εξαρτητική.

Γλυκά

Μπορεί όντως κάποιες στιγμές να τα ζητάς απεγνωσμένα και να νιώθεις πως αν δεν βάλεις κάτι γλυκό στο στόμα σου μπορεί και να πεθάνεις. Είναι λογικό και άκρως φυσιολογικό. Δεν θέλω όμως να σε απογοητεύσω λέγοντας σου πως η οργανική ανάγκη για ζάχαρη μπορεί να καλυφθεί και από τις φυσικές της πηγές, όπως τα φρούτα ή το μέλι. Η ζάχαρη και γενικότερα τα γλυκά και οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες είναι άκρως εθιστικές και επιβλαβείς. Οι επιστήμονες θεωρούν τη ζάχαρη πιο επικίνδυνη και από ναρκωτικό ενώ την κατηγορούν ξεκάθαρα και για καρκίνο.

Ψώνια

Και όμως υπάρχουν και κάποιο ανάμεσα μας που κάθε φορά που νιώθουν άγχος, απογοήτευση ή θλίψη, βρίσκουν ανακούφιση στις αγορές. Τα ψώνια, είναι μία επικίνδυνη μορφή εθισμού γιατί προσφέρουν πρόσκαιρη χαρά αλλά μόνιμα χρέη! Πέρα από αυτό σε φορτώνουν με ένα σωρό άχρηστα πράγματα που όταν τα βλέπεις τα επιθυμείς, για να τα αγοράσεις και να καταλάβεις άμεσα πως τελικά δεν τα είχες ανάγκη. Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, ο εθισμός στα ψώνια γίνεται πιο δυνατός σε περιόδους οικονομικής κρίσης ακριβώς επειδή δρα αγχωτικά όλη αυτή η αίσθηση στέρησης και περιορισμού. Σαφώς και η  ψυχολογία δεν αλλάζει με τις αγορές ενώ οι ειδικοί λένε πως εντείνουν ακόμα περισσότερο τα καταθλιπτικά αισθήματα που ούτως ή άλλως οδήγησαν σε αυτή την υπερκαταναλωτική μανία.

Πλαστικές επεμβάσεις

Μπορεί να φτάσουν και τις 200 ή 300 επεμβάσεις όσοι παρουσιάζουν αυτόν τον εθισμό. Η εξάρτηση τους όμως από το νυστέρι είναι μονάχα ένα σύμπτωμα μίας γενικότερης διαταραχής που έχει να κάνει με την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Συνήθως οι άνθρωποι με αυτόν τον εθισμό, βλέπουν ελαττώματα που κανείς άλλος δεν αντιλαμβάνεται ενώ έχουν πολύ έντονο και το γονίδιο του εθισμού που στην περίπτωση τους βρίσκει ανταπόκριση και ικανοποίηση στις πλαστικές.

Μαύρισμα

Αναλόγως σε ποια κατηγορία «μαυρισμένων» ανήκεις ο εθισμός σου έχει άλλη βάση. Αν είσαι από εκείνους που επιλέγουν τον φυσικό τρόπο, δηλαδή όπου ήλιος και χαρά, στρώνεις ψάθα και μαυρίζεις, αδιαφορώντας για το πόσες ώρες μπορεί να κάτσεις κάτων από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χωρίς αντηλιακό ή βάζοντας λάδια και βαζελίνη χωρίς δείκτη προστασίας, ή αν είσαι από εκείνους που θέλουν να κάνουν μονίμως σολάριουμ και όσο και αν μαυρίζουν το χρώμα τους δεν είναι ποτέ όσο σοκολατί θα ήθελαν. Όπως και να έχει η εμμονή με το να έχει κάποιον μαυρισμένο σώμα όλο το χρόνο, σίγουρα έχει να κάνει με τη διαστρεβλωμένη εικόνα που έχει κάποιος για την εικόνα του, αλλά και με κρυφή κατάθλιψη. Ο ήλιος απελευθερώνει τις γνωστές ορμόνες της χαράς, τις ενδορφίνες, κάτι που μας προκαλεί ευφορία, με τη βοήθεια επίσης της βιταμίνης D που επίσης ενεργοποιείται με την έκθεση μας στον ήλιο. Πέρα απ όλα αυτά, κανείς δεν είπε πως ένα σώμα πάντα δείχνει πιο όμορφο όταν είναι μαυρισμένο, αλλά μην ξεχνάμε πως η υπερβολική έκθεση προκαλεί πρόωρη γήρανση αλλά και καρκίνο.

Γυμναστική

Η σωστή άσκηση και η οργανωμένη προπόνηση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο δυνατός και σαφώς πιο υγιής. Η υπερβολική όμως άσκηση που μάλιστα το κίνητρο της έχει να κάνει περισσότερο με την εξωτερική εμφάνιση και όχι με την εσωτερική υγεία και ευεξία, τείνει να θεωρήσει την εμμονή με την σωματική άσκηση ως μία από τις πιο ύπουλες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας.

Κοινωνικά Δίκτυα

Αν έχεις από ένα προφίλ σε κάθε social media , σερφάρεις στο face book,  ανεβάζεις που και που καμιά φωτό στο instagram , λες και καμία βλακεία στο twitter , είσαι απλά ένας άνθρωπος της εποχής. Αν όμως έχεις καταλήξει να αλλάξεις τη ζωή σου, τον τρόπο που σχετίζεσαι και τα μέσα που εκφράζεσαι, και περιορίζεσαι μόνο σε ότι έχει να κάνει με τα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία περνάς το μεγαλύτερο χρόνο του ελεύθερου και όχι μόνο χρόνου σου, τότε δες μήπως αυτά τα κοινωνικά δίκτυα σε έχουν κάνει ένα αντικοινωνικό όν. Τα social media και η υπέρχρηση τους, έχουν επίσημα χαρακτηρισθεί και αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως εθισμός.

Πως ξεκινάει ένας εθισμός;

Οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προς το καλύτερο τη διάθεση σου μπορεί να καταλήξει να γίνει εθισμός. Από το να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια μέχρι να δεις εκείνο το μήνυμα να σκάει στην οθόνη σου.  Όταν όμως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, τότε το πρόβλημα έχει ξεκινήσει.

Όλοι οι εθισμοί έχουν το ίδιο κόστος;

Μπορεί για κάποιον κοινό θνητό να είναι προτιμότερο να έχεις εθισμό στα γλυκά ή στα ψώνια από το να έχεις εθισμό στα ναρκωτικά ή στον τζόγο. Ωστόσο οι ειδικοί δεν βρίσκουν λογική στο πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το κόστος του ενός εθισμού σε σχέση με τον άλλον. Οτιδήποτε σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο πρέπει να σε προβληματίσει και να σε κάνει να ζητήσεις βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία