close and return
eleonora meleti blog

Ένα... καρυδότσουφλο και ένα βατραχάκι, μας συστήνουν το «Μαύρο Θέατρο».

Ένα... καρυδότσουφλο και ένα βατραχάκι, μας συστήνουν το «Μαύρο Θέατρο».

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Wellbeing and Psychology on December 03, 2016

Η Αγγελική Φωστίνη και ο Στέλιος Ευαγγελόπουλος, είναι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί που κάνουν το ταξίδι τους στην τέχνη, με ένα ... «καρυδότσουφλο», ενώ τελευταία ο καλύτερος τους φίλος, είναι ένας... βάτραχος!

Έχοντας επιλέξει να δοθούν με πάθος στην υποκριτική, αποφάσισαν να εστιάζουν το μεράκι τους, σε ένα είδος που δεν είναι και τόσο γνωστό στο ελληνικό κοινό. Το μαύρο Θέατρο. Και κάπου εκεί μέσα από το σκοτάδι, ρίχνουν φως στις ιστορίες των ηρώων τους αλλά και στα συναισθήματα του κοινού που ταξιδεύει μαζί τους.

black theatre

“Το μαύρο θέατρο είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε παραστάσεις με ειδικούς φωτισμούς- black lights- και ειδικά χρώματα τα οποία φωσφορίζουν σε αυτούς. Το αντικείμενο, η κούκλα, το μέρος που θέλει ο σκηνοθέτης να φαίνεται στη σκηνή είναι ντυμένο ή βαμμένο με αυτά τα χρώματα ενώ όλα τα υπόλοιπα με μαύρο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς όλα τα μαύρα εξαφανίζονται, τα αντικείμενα γεννιούνται από το σκοτάδι και μεγαλώνουν μέσα σε αυτό, κινούνται, πετάνε, κολυμπάνε και εξαφανίζονται το ίδιο μαγικά. “

Δυστυχώς, όπως παραδέχεται και η Αγγελική στη συνέντευξη μας, το “Μαύρο Θέατρο” , στη χώρα μας, δεν έχει την προσοχή που του αξίζει, και αυτό είναι κρίμα αν αναλογιστεί κανείς τη δουλειά που χρειάζεται αλλά και τη μαγεία επίσης, για μία τέτοια ιδιαίτερη παράστάση.

“Ο κουκλοπαίχτης δεν αντιμετωπίζει μόνο το κείμενο, τον ήρωά του και τη σκηνική του παρουσία ή συνεύρεσή του με τους άλλους ήρωες/ρόλους στη σκηνή. Ο κουκλοπαίχτης ξεκινάει σαν δημιουργός! Φτιάχνει τα σκηνικά και τις κούκλες από την αρχή. Δημιουργεί τους ήρωες από διάφορα υλικά ικάνα να κινηθούν πάνω στη σκηνή. Και όταν ετοιμαστούν καλείται να καθίσει απέναντί τους και να τους αντιμετωπίσει. Γιατί οι κούκλες έχουν δική τους φωνή. Κάθεσαι με τις ώρες απέναντί τους προσπαθώντας να τους κάνεις να σου μιλήσουν. Πολλές φωνές, πολλές προσωπικότητες, πολλοί άνθρωποι από έναν ηθοποιό/ κουκλοπαίχτη. Ενίοτε και ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή.  Αυτό που λέμε συχνά είναι πως υπάρχουν φορές που νιώθεις να διχάζεσαι σχινοφρενικά από ατάκα σε ατάκα.”

Στην ιστορία που πραγματεύεται αυτή την περίοδο η ομάδα «Καρυδότσουφλο» πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό βατραχάκι, το οποίο ωστόσο έχει να δώσει το δικό του μήνυμα στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την περιπέτεια του.

“Η παράσταση μας «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου. αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μια προσπάθεια να αποτρέψουμε τους νέους από το κάπνισμα, τις ουσίες, τις παγίδες και κάθε είδους εξάρτηση. Να δώσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας μια ώθηση στους νέους για αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και σεβασμό στον εαυτό τους."

Ο Χάρης είναι ο κάθε έφηβος, το κάθε παιδί, ένα μικρό γεμάτο χάρες καταπράσινο βατραχάκι. Ανήσυχος, τολμηρός, γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Δίπλα του οι παγίδες παραμονεύουν. Όσο ο περίγυρος τις μυθοποιεί, τόσο γίνονται επιθυμητές, γοητευτικές και ελκυστικές.. Ο Χάρης θα τολμήσει τη βουτιά στο βάλτο.  Σύντομα θα γνωρίσει τι σημαίνει αυτή του η βουτιά”

Η Αγγελική και ο Στέλιος, ερωτεύτηκαν στη σκηνή,  στην παράσταση «Ο Δράκος» του Ευγ. Σβαρτς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού της Θεατρικής Ομάδας Αργυρούπολης. Είναι παντρεμένοι εδώ και λίγους μήνες κάτι που όπως παραδέχεται η Αγγελική, τους βοηθάει να είναι ακόμα πιο δημιουργικοί

“Αποφασίασαμε να δουλέψουμε μαζί κουκλοθεατρικά έχοντας σαν βάση την πραγματική αγάπη μας για το χώρο του θεάτρου. Όχι της προβολής όσο της δουλειάς που γίνεται πριν από την παράσταση. Η αγάπη για τις πρόβες, τη μεταμόρφωση, την αναζήτηση, τον σεβασμό. Το ότι είμαστε ζευγάρι βοηθάει πολύ. Είμαστε ενωμένοι με κοινό στόχο με τη δυνατότητα να συζητάμε ανοιχτά χωρίς να κρυβόμαστε και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Προχωράμε μαζί! Από κοινού αλλά σε αυτό μάλλον βοηθάει ότι δεν έχουμε ανάγκη για προσωπική προβολή αλλά για μια συνολική δουλειά ωφέλιμη για εμάς, τους συνεργάτες, το κοινό μας. Δυσκολίες υπάρχουν. Η κούραση, η θυσία προσωπικών στιγμών για χάρη της δουλειάς, η ανάγκη να μείνουμε λίγο έξω από τη σκηνή για εμάς. Αλλά με συνείδηση και αγάπη τα καταφέρνουμε όλα. Γιατί η δουλειά αυτή είναι ένα παιδί για εμάς με όλες τις δυσκολίες και τις χαρές του.”

Ο Χάρης το Βατραχάκι θα ρίξει την επόμενη  βουτιά στο βάλτο ,  στο Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26,  στο Βοτανικό για μια κόμα Κυριακή  στις 8 Ιανουαρίου. Έπειτα στις   6-9 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται  στην Πάτρα στο Royal Theater, Ακτή Δυμαίων 53, στις  10 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια του συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Πνευμονολόγων ενώ τέλη Μαΐου (31/5) στο Μέγαρο Μουσικής για διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Σκηνοθεσία: Μιχάλης  Μαραγκός  Αφήγηση- Τραγούδι :Αλεξάνδρα Κόνιακ  Μουσική: Χρίτος Σερενές 

Εσείς μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα την ομάδα  “Καρυδότσουφλο”  και να παρακολουθήσετε τη δράση της, μέσα από τη σελίδα της στο facebook  «Καρυδότσουφλο» @karidotsouflo.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία