close and return
Fitness and Sports

Πως θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση

Πως θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Sports and Fitness on November 09, 2016

Κάνοντας μία αναδρομή στην εποχή που ήμουν παιδί, δεν θυμάμαι τη γυμναστική να είναι της μόδας. Δεν υπήρχαν γυμναστήρια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα ( υπήρχαν μόνο χώροι για body building κυρίως για άνδρες) και η άσκηση για τα παιδιά περιοριζόταν σε δύο φορές την εβομάδα, στο πλαίσιο του σχολείου. Εκτός και αν κάποιο παιδάκι έκανε κάποιο άθλημα κυρίως μπαλέτο για τα κορίτσια , κολύμπι ή μπάσκετ για τα αγόρια.

Και παρ' όλα αυτά, η γενιά μου, ως ενήλικες κατέληξαν να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι αθλητικά, μετά το πέρας του σχολείου. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το fitness είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής και όπως όλες οι συνήθειες εδραιώνονται από νωρίς, έτσι πρέπει να γίνει και με την αγάπη για τη γυμναστική.

Πως όμως θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την άθληση;

Κάντε το μαζί


Η άσκηση πρέπει και μπορεί να αρχίσει από πολύ νωρίς. Σχεδόν με την κατάκτηση της κινητικής ικανότητα του παιδιού σας. Προτιμήστε τα παιχνίδια που έχουν δράση και ευνοούν την κίνηση. Από το «περνά περνά η μέλισσα» μέχρι το κρυφτό. Όσο μεγαλώνει το παιδί σας, αντικαταστήστε τα παιχνίδια με ωραίες βόλτες με το ποδήλατο, ή περιπάτους. Ακόμα και στην καθημερινότητα σας, εκμεταλλευτείτε καθημερινές στιγμές κίνησης και προσκαλέστε το παιδί σας να σας συνοδεύσει στη βόλτα του σκύλου, οι κάντε τις κοντινές υποχρεωτικές αποστάσεις με τα πόδια. Ένα παιδί πρέπει να κινείται για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Αυτά τα 60 λεπτά μπορείτε να τα μοιράσετε εσείς σε όποιες δραστηριότητες ξέρετε πως θα αρέσουν στο παιδί σας.

Αγοράστε τα κατάλληλα παιχνίδια


Πέρα από τα κλασικά βιντεοπαιχνίδια που είναι της μόδας, ή τις καθιερωμένες κούκλες ομορφιάς κλπ υπάρχουν και τα λεγόμενα έξυπνα παιχνίδια που θα σηκώσουν από τον καναπέ το παιδί σας. Δεν κοστίζουν και έχουν πολλή πλάκα. Μία μπάλα, μία ρακέτα, το διαχρονικά σχοινάκι , ή το «λάστιχο» της γενιάς μας, είναι ο προθάλαμος για να αγαπήσει το παιδί σας την κίνηση.

Δώστε του ερεθίσματα


Αν πραγματικά θέλετε το παιδί σας να είναι fit, θα πρέπει να το βοηθήσετε. Δημιουργήστε το σκηνικό και δώστε του ερεθίσματα. Προτιμήστε στον ελεύθερο χρόνο σας υπαίθριες δραστηριότητες. Παίξτε paint ball, αγοράστε ένα κανό και τις όμορφες μέρες κάντε κουπί στη θάλασσα, περπατήστε σε όμορφα μονοπάτια, συνοδεύστε το στις παραδοσιακές παιδικές χαρές. Η κίνηση είναι στα γονίδια μας, το μόνο που χρειάζεται είναι η αφορμή.

Ανακαλύψτε τι του αρέσει


Όταν θα είναι στην κατάλληλη ηλικία, ανακαλύψτε μαζί τι του αρέσει. Όλα τα παιδάκια έχουν κάποια προτίμηση σε σπορ. Προσοχή όμως! Μην επιλέξετε το άθλημα που είναι δικό σας απωθημένο ή μην το σπρώξετε προς τα ευρέως διαδεδομένα αθλήματα μόνο και μόνο για να κάνει κάποια δραστηριότητα. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρετε σε επαφή το παιδί σας με κάποια αθλήματα και να το αφήσετε να αποφασίσει. Πολλοί σύλλογοι αθλητικοί, κάνουν δωρεάν και δοκιμαστικά μαθήματα γνωριμίας ώστε το παιδί να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα με το τι θα ασχοληθεί. Όποια και αν είναι η επιλογή του εσείς ενθαρρύνετε την! Και αν μετά αλλάξει γνώμη, δώστε το χώρο στο παιδί σας, να κάνει άλλη επιλογή.

Βρείτε και σεις το δικό σας πάθος


Τα παιδιά μιμούνται και υιοθετούν συμπεριφορές από τους γονείς. Αν είστε άνθρωποι που αγαπάτε τον αθλητισμό και την άσκηση, και παρέχετε εικόνες στο παιδί σας με εσάς, να επιδίδεστε σε αυτό που αγαπάτε με πειθαρχεία και προσήλωση , το πιθανότερο είναι και εκείνο να θέλει να κάνει τον ίδιο τρόπο ζωής. Επομένως και στο fitness όπως και σε κάθε τι άλλωστε, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει.

Και να θυμάστε: Η αγάπη για τον αθλητισμό είναι γονίδιο. Το παιδί σας είτε θα το έχει είτε όχι. Εσείς το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να το εκδηλώσει. Και αν τελικά δεν το έχει, τότε θα πρέπει να του επισημάνετε τη σημασία της καλής υγείας, ώστε να επιδιώξει να την διεκδικήσει μέσα από άλλες εναλλακτικές.Επιστροφή στην Κατηγορία Fitness and Sports