close and return
Sports and Fitness by Eleonora Meleti

Αφού δεν μπορώ να είμαι skinny μπορώ να μαι «τούμπανο»;

Αφού δεν μπορώ να είμαι skinny μπορώ να μαι «τούμπανο»;

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Fitness and Sports on May 24, 2016

Έχω λάβει αρκετά μηνύματα από γυναίκες και κορίτσια, που με ρωτάνε αν είναι προτιμότερο να είναι αδύνατες, ή γυμνασμένες, αν πρέπει να κάνουν αερόβιο για να κάψουν λίπος ή ενδυνάμωση για να αποκτήσουν μυς, αν είναι καλύτερο να μην γυμνάζεις τους μυς για να φαίνεσαι αδύνατη ή να κάνεις βάρη για να μετατρέπεις το λίπος σε μυς.

Από όλα αυτά , καταλαβαίνω πως υπάρχει μία σύγχυση για το τι πραγματικά νομίζει ότι θα πετύχει κανείς μέσα από την ενασχόληση με τη γυμναστική , αλλά και μία γενικότερη αναστάτωση από τα πρότυπα που προβάλλονται και επιβάλλονται με τα χρόνια.

Κάπου διάβασα πως το fitness  είναι η νέα μόδα, εκτοπίζοντας σιγά σιγά το skinny. Στην αρχή χάρηκα γιατί είπα πως επιτέλους έφτασε η ώρα που θα δοξάσουμε ένα υγιές σώμα, ένα σώμα με καμπύλες και πως θα μάθουμε να τρώμε σωστά χωρίς εξουθενωτικές υπερβολές και δήθεν δίαιτες.

Με τον καιρό, «πήρα» πίσω τη χαρά μου, γιατί κάθε φορά που πατούσα κλικ σε ένα κείμενο για fitness, έβλεπα αυτό να συνοδεύεται από μία φωτογραφία που πάλι δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες στις γυναίκες που έβλεπαν την συγκεκριμένη εικόνα και θα ήθελαν να την προσεγγίσουν.

Κατάλαβα τότε πως περνάμε σε μία νέα εποχή, που ο ψυχαναγκασμός του να μην τρώνε σωστά που κυρίευσε πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, με στόχο να ανταποκριθούν στο πρότυπο του skinny, που ήθελε αδύνατα σχεδόν σκελετωμένα κορμιά, και οδήγησε πολλά νέα και όχι μόνο κορίτσια στην ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές, έρχεται να αντικατασταθεί από έναν άλλον ψυχαναγκασμό. Αυτόν της συνεχούς άσκησης  που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ακρότητες τόσο στην άθληση όσο και στη διατροφή , προκειμένου να επιτευχθεί ένα πολύ μυώδες και γυμνασμένο κορμί.

Ε κανένα από τα δύο δεν είναι σωστά.

Κανένα από τα δύο δεν επικροτώ.

Δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα στο fitness   ή το skinny …

Όλα είναι σωστά, αρκεί να μην οδηγούν σε ψυχαναγκασμούς.

Είναι σωστό το να έχει μία γυναίκα πολύ αδύνατο σώμα. Μπορεί να είναι ο σωματότυπος της αυτός, και να έχει πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους, χωρίς να γυμνάζεται, χωρίς να προσέχει τη διατροφή της, χωρίς να υποφέρει. Συμβαίνει. Σπάνια , αλλά συμβαίνει. Ένα επίκαιρο παράδειγμα μίας τέτοιας περίπτωσης  που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η Ζιζέλ. Το έχει πει άλλωστε και η ίδια. Αν όμως δεν έχει γεννηθεί με αυτές τις προδιαγραφές, ό,τι και αν σου υποσχεθούν, ό,τι και αν δοκιμάσεις, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις έτσι, αν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΤΣΙ.

Είναι σωστό να είναι κάποια τσουπωτή. Αν η υγεία της δεν επηρεάζεται από τα παραπάνω κιλάκια, αλλά και η ψυχολογία της είναι τέτοια που δεν εμποδίζει την απόδοση και την ευτυχία σε όλους τους τομείς δράσης, τότε γιατί να μην επιτρέπεται σε μία γυναίκα να είναι και να νιώθει θελκτική αποδεχόμενη η ίδια αλλά και οι άλλοι, τα πιασίματα της, τις καμπύλες της , το σώμα της στο σύνολο του, με όλες τις ιδιαιτερότητες του;

Είναι σωστό ένα σώμα να είναι  μυώδες. Αρκεί να μην βιάζεται για να είναι μυώδες. Να μην υποβοηθείται για να είναι μυώδες. Να μην βασανίζεται για να είναι μυώδες. Υπάρχουν και αυτοί οι σωματότυποι, οι λεγόμενοι αθλητικοί, που δεν χρειάζονται πολύ κόπο για να δείξουν αμέσως τονωμένοι και γυμνασμένοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω και εγώ. Με λίγη άσκηση , αμέσως “ αρπάζω”. Χωρίς συμπληρώματα, χωρίς υπερβολές. Σε μία πρόσφατη μέτρηση κατέγραψα 78 τοις εκατό μύες σε ένα σώμα 64 κιλών, με τον εαυτό μου να έχει πάρει 1 κιλό και 200 γραμμάρια μυϊκής μάζας, τον τελευταίο μήνα. Αλλά αυτό είναι το σώμα μου. Δεν θα μπορέσει ποτέ μα ποτέ, όσο και αν πεινάσω, όσο και αν προσπαθήσω , να γίνει SKINNY. Όπως και ένα σώμα με ατροφικούς μυς, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί στην άσκηση τόσο γρήγορα και αβίαστα όπως το δικό μου.

Άρα σωστό είναι ότι δεν προκαλεί απόκλιση από το φυσιολογικό. Υπάρχουν όρια φυσιολογικού για τα πολύ αδύνατα σώματα, για τα πιο «γεμάτα» και για τα αθλητικά.

Όσο τα όρια αυτά τηρούνται με σεβασμό, χωρίς ψυχαναγκασμούς και υπερβολές, τότε βρισκόμαστε σε αρμονία.

Το μυστικό είναι να συνειδητοποιήσουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε και που μπορούμε να φτάσουμε με σωστή και συντονισμένη προσπάθεια , και να δώσουμε το καλύτερο του εαυτού μας για έναν καλύτερο εαυτό.

Πρότυπο μας θα έπρεπε να είναι ένα υγιές σώμα, μία καλή διατροφή , και μία τακτική άσκηση, πάντα στο πλαίσιο των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μας.

Επιστροφή στα Sports and Fitness

close and return