close and return
Τοξόπλασμα : Μη πυροβολείτε τις γάτες

Τοξόπλασμα : Μη πυροβολείτε τις γάτες

Τοξόπλασμα : Μη πυροβολείτε τις γάτες

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Food and Ecology on June 15, 2016

Την αγάπη μου για τις γάτες , κάποιος που παρακολουθεί αυτό το blog τη γνωρίζει. Επομένως, πάντα θα υποστηρίζω τις γάτες με όλο μου το σθένος. Αυτό ακριβώς θα κάνω και μέσα από  αυτό το άρθρο που έχει ως θέμα το τοξόπλασμα.

Για κάποιον κακά πληροφορημένο (και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ημιμάθεια) το τοξόπλασμα είναι μία ασθένεια που έχουν οι γάτες και γι αυτό δεν πρέπει να τις αγγίζεις γιατί δεν θα μπορείς μετά να κάνεις παιδιά.

Ναι, έχω ακούσει αυτή την ατάκα, από νέο , μορφωμένο άνθρωπο που επισκέφθηκε το σπίτι μου και έφυγε άρον άρον όταν είδε τη μικρή μου Πίνατ.

Εννοείται δεν ξαναπάτησε στο σπίτι  μου, γιατί απλά δεν τον θέλαμε η γάτα μου και εγώ.

Για την επιστήμη το πρωτόζωο τοξόπλασμα προσβάλει τις γάτες και παραμένει στους ιστούς της, προκαλώντας της ανοσία. Το διάστημα που νοσεί η γάτα, που είναι μικρό, οι ωοκύστεις του τοξοπλάσματος  βγαίνουν μέσω των κοπράνων στο περιβάλλον και γίνονται μολυσματικά μόνο αν και εφόσον παραμείνουν εκεί περισσότερο από 24 ώρες.

 Το τοξόπλασμα δεν μπορεί να μεταδοθεί άμεσα από τη γάτα στον άνθρωπο. Θα πρέπει ο άνθρωπος να φέρει σε επαφή με το στόμα του και το σάλιο του, τα μολυσμένα κόπρανα της άρρωστης γάτας.

Ναι τόσο πολύ!

Αντιθέτως , ο άνθρωπος , μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει το πρωτόζωο του τοξοπλάσματος, καταναλώνοντας ωμό κρέας ή ψάρι, καταναλώνοντας μολυσμένο κοτόπουλο ή λαχανικά που δεν έχει πλύνει καλά .  

Το τοξόπλασμα είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες που κυοφορούν ειδικά αν η εγκυμοσύνη είναι στο πρώτο τρίμηνο, και ο κίνδυνος αφορά περισσότερο στο έμβρυο και όχι στη μητέρα. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως όσες γυναίκες  απέβαλαν το μωρό τους από τοξόπλασμα , σε ποσοστό 89 τοις εκατό δεν είχαν έρθει ποτέ στη ζωή τους, σε επαφή με γάτα!

Συνήθως η ασθένεια είναι ασυμπτωματική, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται μυαλγία, ή συμπτώματα κρυολογήματος. Άπαξ και κάποιος κολλήσει το τοξόπλασμα, παθαίνει ανοσία, άρα δεν ξανανοσεί ποτέ!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 35 % του παγκόσμιου πληθυσμού έχει νοσήσει , άρα δεν κινδυνεύει πια. Το ποσοστό που αφορά τη μόλυνση σε γάτες που ζουν στο δρόμο, δεν ξεπερνά το 0,9 % ( για τις οικόσιτες γάτες το ποσοστό είναι μηδενικό) την ώρα που στη χώρα μας το 50% του βόειου κρέατος και το 25% αιγοπροβάτων, είναι μολυσμένο.

Μία έγκυος γυναίκα κινδυνεύει 189 φορές περισσότερο να κολλήσει το τοξόπλασμα από μολυσμένο κρέας παρά από μολυσμένη γάτα.

Γι' αυτό και οι οδηγίες για τις εγκυμονούσες είναι σαφείς:

Δεν τρώμε ωμό κρέας

Δεν τρώμε ωμό ψάρι

Δεν τρώμε ωμά λαχανικά

Πλένουμε καλά τα χέρια μας , ειδικά αν έχουμε κήπο και κάνουμε δουλειές εκεί

Δεν καταναλώνουμε άβραστο ή μη παστεριωμένο γάλα

Δε τρώμε ωμά αυγά

Καμία μα καμία οδηγία δεν λέει:

Πετάμε τη γάτα μας στο δρόμο

Χαρίζουμε τη γάτα μας σε τρίτους

Μετακομίζουμε τη γάτα μας σε άλλο χώρο

Ο μύθος ότι γάτα και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί, είναι άδικος προς τα ζώα αλλά περισσότερο προς την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Ζω με γάτες τα τελευταία 6 χρόνια. Οι γάτες μου μπαινοβγαίνουν σπίτι –κήπο , κήπο- σπίτι. Κοιμούνται στο κρεβάτι μου, τις φιλάω το στα μούτρα, ανταλλάσσουμε φιλάκια .Κάνω μια φορά το χρόνο εξετάσεις για τοξόπλασμα όχι γιατί φοβάμαι, αλλά γιατί ο γιατρός μου με θεωρεί σοβαρή υποψήφια επειδή λατρεύω το σασίμι.

Δεν έχω βρεθεί ποτέ θετική.

Επιστροφή στην Οικολογία και Διατροφή

close and return