close and return
Η ιστορία του Ζούζι

Η ιστορία του Ζούζι: Τον παράτησε η μητέρα του και αυτό έκλαιγε απαρηγόρητο

H ιστορία του Ζούζι: Τον παράτησε η μητέρα του και αυτό έκλαιγε απαρηγόρητο

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Ecology and Food on October 26, 2016

Αν ο τίτλος του κειμένου αυτού αφορούσε σε ένα παιδί, το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι θα κάνατε «κλίκ» για να διαβάσετε την ιστορία. Τώρα που σας αποκαλύπτω από την αρχή πως ο Ζούζι είναι ένας μικρός ελέφαντας θα συνεχίσετε την ανάγνωση;

Για εσάς όλους που σας ενδιαφέρει να διαβάσετε το κείμενο μέχρι τέλους, να πω πως στόχος του άρθρου αυτού είναι να βάλει κάποιους στο σκεπτικό πως τα ζώα, όχι μόνο έχουν αισθήματα αλλά πολλές φορές αντιδρούν όπως και εμείς οι άνθρωποι.

Οι ελέφαντες που λέτε, θεωρούνται από τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη. Παρουσιάζουν εξαιρετικές δεξιότητες και εγκεφαλικές λειτουργίες που τα καθιστούν ιδιαίτερα ευφυή. Πέρα όμως από αυτό είναι και απίστευτα συναισθηματικοί.

Δημιουργούν δεσμούς και μάλιστα πιστούς. Το αρσενικό μένει για πάντα με το θηλυκό και κάνουν τη δική τους οικογένεια. Ζουν σε μικρές αγέλες με άλλα ζευγάρια και τα παιδιά του. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ τους, ενώ ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της είναι ιδιαίτερο συγκινητικός.

Οι ελέφαντες έχουν απίστευτη μνήμη. Δεν ξεχνούν ποτέ κανέναν που τους έκανε καλό, ή που τους έκανε κακό. Πονάνε ψυχικά και αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από τα δάκρυα που παράγουν όταν βρεθούν σε μία στρεσογόνο κατάσταση.

Η μητέρα στην φωτογραφία που ακολουθεί θρηνεί το μόλις 3 μηνών ελεφαντάκι της, το οποίο πέθανε από τη δίψα, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στην Αφρική. Ζώντας ελεύθερα, τα ζώα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν νερό και τροφή για πολλές εβδομάδες, με αποτέλεσμα η λειψυδρία και η πείνα να γίνουν αιτίες θανάτου γι αυτά.

eleonorameleti.com.gr

Και αν από τη φύση είναι λογικό, η μητέρα να θρηνεί το παιδί της, σε όλα τα είδη, το πένθος είναι κάτι που ισχύει και για τα μωρά που χάνουν τους γονείς τους. Εδώ το μικρό αυτό ελεφαντάκι, προσπαθεί να «ξυπνήσει» τη μητέρα του, χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο, καθώς αυτή έχει πεθάνει.

eleonorameleti.com.gr

Οι ελέφαντες πέρα από τον πόνο, το άγχος, τη θλίψη και το πένθος, γνωρίζουν και άλλα ανθρώπινα αισθήματα και ψυχολογικές καταστάσεις, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη.
Και να που ερχόμαστε στην ιστορία του Ζαζού. Ο Ζαζού γεννήθηκε σε πάρκο της Μαλαισίας, όπου οι ελέφαντες ζουν σε φυσικό πάρκο προστασίας αλλά σε συνθήκες ελευθερίας.

Η μητέρα του με το που το γέννησε, άρχισε να το κλοτσάει και να το πατάει. Αν και τα άλλα μέλη της αγέλης, προσπάθησαν να φέρουν σε επαφή τη μητέρα με το μικρό, εκείνη είχε άρνηση, με αποτέλεσμα ο Ζαζού να μην μπορεί να τραφεί. Στο σημείο αυτό, επενέβησαν οι αρμόδιοι του πάρκου, παίρνοντας υπό την προστασία τους για λίγες μέρες τον Ζαζού. Έμειναν όμως έκπληκτοι όταν είδαν πως το μικρό ελεφαντάκι για περισσότερες από πέντε ώρες, είχε παραγωγή δακρύων, χαμηλούς παλμούς στην καρδιά, ενώ έβγαζε και ηχούν που παρέπεμπαν σε σωματικό πόνο.

eleonorameleti.com.gr

Δεν ανταποκρινόταν στη φροντίδα των ειδικών, και δεν ήθελε να φάει.

Λίγες ώρες μετά, και αφού ήταν όλο αυτό το διάστημα ξαπλωμένο στα ζεστά με μία κουβέρτα, ο Ζούζι ήπιε λίγο γάλα από το μπιμπερό του.

Τρεις μέρες αργότερα οι ειδικοί επιχείρησαν να φέρουν και πάλι σε επαφή τη μητέρα με το μικρό της, με την ελεφαντίνα να έχει και πάλι επιθετική συμπεριφορά στο μικρό της. Τότε κρίθηκε απαραίτητο ο Ζούζι να περάσει λίγες εβδομάδες σε προστατευμένο περιβάλλον, ώστε να τρέφεται σωστά, μέχρι να αποκτήσει δυνάμεις και να μπορεί να αυτοπροστατευτεί ακολουθώντας την αγέλη.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ξεκάθαρο κρούσμα επιλόχειου κατάθλιψης κάτι που συναντάμε σε πολλά θηλαστικά όπως οι γάτες, ή ακόμα και τα δελφίνια.

Είναι απίστευτο το πως βιώνουν και τα ζώα συναισθήματα που αφορούν και στους ανθρώπους, και μάλιστα τα βιώνουν σε ίδιο κλίμακα και βαθμό έντασης με εμάς. Και η ιστορία του Ζούζι είναι ένα παράδειγμα ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα.

Πέρα από τους ελέφαντες, στη λίστα με τα πιο έξυπνα αλλά και συναισθηματικά ζώα, κατατάσσονται και τα γουρούνια αλλά και οι κότες, που έρευνες τις θεωρούν τόσο μα τόσο έξυπνες που μπορούν να παίξουν με μεγάλη επιτυχία το γνωστό σε όλους παιχνίδι « ο παπάς» βρίσκοντας σχεδόν πάντα που βρίσκεται η κάρτα με το ζητούμενο εικονίδιο παρά τις προσπάθειες εξαπάτησης τους.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Οικολογία και Διατροφή