close and return
nonoram

Πως το φιστικοβούτυρο μπορεί να προβλέψει το Αλσχάιμερ

Πως το φιστικοβούτυρο μπορεί να προβλέψει το Αλσχάιμερ

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Food and Ecology on December 21, 2016

Και όμως το υπερνόστιμο φιστικοβούτυρο μπορεί να προβλέψει εύκολα και πάνω απ όλα φθηνά αν κάποιος θα παρουσιάσει την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας , κατά το πέρας της ζωής του. Το Αλσχάιμερ.

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, με τη βοήθεια 1500 ασθενών Αλσχάιμερ  και 1500 ατόμων που δεν εμφάνιζαν τη νόσο,  ενώ βασίζεται στο γεγονός πως η πρώτη αίσθηση που εξασθενεί από το  πολύ αρχικό στάδιο της νόσου πριν ακόμα επηρεαστεί η μνήμη, είναι η όσφρηση.

Πως γίνεται το τεστ;

Με τη βοήθεια ενός ειδικού και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπολάκι με φιστικοβούτυρο και ένα χάρακας 50 εκατοστών.

Ο ειδικός θα σας καλύψει τα μάτια και θα σας ζητήσει να κλείσετε πρώτα το δεξί σας ρουθούνι. Θα τοποθετήσει τον χάρακα όρθιο κατά μήκος, ξεκινώντας από την τρύπα του αριστερού σας ρουθουνιού. Σιγά σιγά θα αρχίσει να ανεβάζει από το κάτω μέρος του χάρακα προς το ρουθούνι σας το μπολ με το φιστικοβούτυρο.

Το ίδιο θα γίνει και από την άλλη πλευρά, απελευθερώνοντας το αριστερό ρουθούνι και κλείνοντας το δεξί.

Οι μελέτες έδειξαν πως οι ασθενείς με Αλσχάιμερ, καθυστερούσαν να αντιληφθούν τη μυρωδιά του φιστικοβούτυρου από το αριστερό ρουθούνι κατά 10 εκατοστά σε σχέση με το δεξί ρουθούνι.

Αντιθέτως οι υγιείς συμμετέχοντες δεν παρουσιάζαν τέτοια απόκλιση.

Κάτι που σημαίνει πως η εξασθένιση της όσφρησης ειδικά από το αριστερό ρουθούνι, όταν συνδυάζεται και με άλλες ενδείξεις θα μπορούσε να προβλέψει τη νόσο Αλσχάιμερ.

Αν και θεραπεία δεν υπάρχει που να καταστέλλει την εξέλιξη του Αλσχάιμερ, είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρα διάγνωση ώστε αυτή να καθυστερεί.

Τώρα το ερώτημα είναι γιατί φιστικοβούτυρο;

Γιατί αποτελεί οικεία δυνατή και ευχάριστη μυρωδιά, έντονη και αναγνωρίσιμη ακόμα και από όσους δεν το τρώνε!

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Οικολογία και Διατροφή