close and return
Διατροφή και Οικολογία

Ενός λεπτού σιγή... 

Ενός λεπτού σιγή... 

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Ecology and Food on April 26, 2016

Για περισσότερα από 38  εκατομμύρια ζώα στον πλανήτη, η εβδομάδα των παθών, ήταν αυτή που μας πέρασε. 

Κάθε χρόνο ο ΟΗΕ και η Animal Aid  αφιερώνουν επτά μέρες στον χαμό όλων εκείνων των ζώων, που θυσιάστηκαν στον βωμό της ανθρωπότητας καθώς έγιναν πειραματόζωα για την εξέλιξη της ιατρικής και της κοσμετολογίας.

Φέτος η "Μεγάλη Εβδομάδα " των ζώων, ήταν από τις 18 έως τις 24 Απριλίου. 

Σε Ευρώπη και Αμερική, κάθε μέρα ποντίκια, αρουραίου, μπαμπουίνοι, πίθηκοι, κουνέλια, χοίροι, ακόμα και οι πιστοί φίλοι του ανθρώπου γάτες και σκύλοι, δοκιμάζουν πάνω τους την τοξικότητα αλλά και την επίδραση φαρμάκων και χημικών  ουσιών  στο πλαίσιο μελέτης και ανάλυσης μοντέλων αντιμετώπισης επιθετικών ασθενειών για τον άνθρωπο , αλλά και για τον εμπλουτισμό των μέσων καλλωπισμού  όλων μας. 

Και αν οι υποστηρικτές της ιατρικής εξέλιξης και  προόδου της  επιστήμης, προφασιστούν το ότι έτσι σώζονται ανθρώπινες ζωές, αυτό δεν νομιμοποιεί ηθικά τουλάχιστον , το ότι παράλληλα θυσιάζονται άλλες ζωές, ίσης αξίας και σημαίας όσο και αυτή του ανθρώπου. 

Και μην ξεχνάμε πως πέρα από τις ιατρικές μελέτες, καθημερινά εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και πεθαίνουν και στο όνομα της ομορφιάς, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν και εφόσον οι βιομηχανίες καλλυντικών μελετούσαν τις εναλλακτικές λύσεις  που διαθέτουν προκειμένου να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, χωρίς να βάζουν στα καλλυντικά τους σφραγίδα με το αίμα των αθώων ζώων. 

Τα πειράματα σε ζώα, αποτελούν κομμάτι της σκληρής πραγματικότητα και στη χώρα μας, καθώς 10.000 ζώα εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ , ως πειραματόζωα. Τα εν λόγω ζωντανά, στην πλειονότητα τους, αρουραίοι , κουνέλια και γουρούνια, χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς λόγους, ενώ το 2004 είχε ξεσπάσει σκάνδαλο στους κόλπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξαν καταγγελίες πως το τμήμα ιατρικής έρευνας χρησιμοποιούσε παράνομα ημίαιμα σκυλιά αλλά και γάτες στο πλαίσιο των πειραμάτων του. 

Τα ζώα που καταλήγουν πειραματόζωα υποφέρουν μέχρι το τέλος .Τα περισσότερα από αυτά ακινητοποιούνται για να γίνουν πάνω τους τεστ τοξικότητας διαφόρων ουσιών, με αντικείμενο κυρίως τα μάτια ή το δέρμα. Ο πόνος μέχρι τον θάνατο είναι αβάσταχτος ενώ το ζώο μπορεί να παραμένει ζωντανό για ολόκληρες εβδομάδες,  ενώ έχει χάσει το φως του ή παρουσιάζει αιμορραγίες από τα μάτια και το στόμα. 

Άλλες περιπτώσεις, αφορούν στα λεγόμενα τεστ της θανατηφόρας δόσης κατά τα οποία χορηγούνται στα ζώα ποσότητες ουσιών με στόχο να δουν οι ερευνητές ποια θα  μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό τους, και κατ΄ επέκταση και για την ανθρώπινη ζωή. 

Τα περισσότερα από τα ζώα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ενώ όσα καταφέρουν να βγουν ζωντανά από τη διαδικασία, θανατώνονται στη συνέχεια. 

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί προπαγάνδα, αλλά απλή ενημέρωση γύρω από  μία πραγματικότητα που συμβαίνει , διχάζει, και σε καμία περίπτωση δεν «αγιάζεται» από τον αυτοσκοπό της. 

Επιστροφή στην Οικολογία και Διατροφή

close and return