close and return
nonoram blog

Ποιά τρόφιμα δεν πρέπει να βάλουμε ποτέ στην κατάψυξη

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Food and Ecology on December 05, 2016

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν δεν θέλουμε να πετάξουμε φαγητό, έχουμε στο μυαλό μας την εύκολη λύση: κατάψυξη! Βάζουμε τα πάντα στην κατάψυξη έτσι ώστε να μπορούμε να τα  καταναλώσουμε σε βάθος χρόνου. Αυτό όμως δεν είναι πάντα ούτε σωστό, αλλά ούτε και ασφαλές. Παρακάτω ακολουθούν τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στην κατάψυξη , ή άλλα τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες κατάψυξης.

Γαλακτοκομικά : Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν καταψύχονται βγάζουν νερό, κάτι που σημαίνει πως αλλοιώνονται. Να τι πρέπει να γίνει: Καταψύχουμε κρέμες με πολλά λιπαρά, σαντιγί πλήρη, κρέμες με ζάχαρη. Από γάλατα , μπορούν να μπουν σε ψύξη μόνο όσα βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία και είναι κλειστά, ενώ από τυριά, διατηρούνται μόνο όσο έχουν περισσότερο από 40% λιπαρά.

Πατάτες: Οι πατάτες συνήθως μαυρίζουν στην ψύξη γι αυτό και καλό θα ήταν να τις διατηρείται σε δροσερό μέρος. Στην κατάψυξη όμως μπορείτε να βάλετε πουρέ πατάτας ο οποίος μπορεί να διατηρηθεί για έξι περίπου μήνες.

Αυγά: Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει τα αυγά να σπάσουν που σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να τα καταψύξει. Από την άλλη, αν το πετύχει, μετά την απόψυξη θα παρατηρήσει πως οι κρόκοι σκληραίνουν και χάνουν σε γεύση, γι αυτό και θα ήταν πάντα καλύτερο να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο και να τα καταναλώνετε και στο σωστό χρονικό περιθώριο.

Κονσέρβες: Η κονσέρβα επίσης μπορεί να ραγίζει η ακόμα και να εκραγεί μέσα στην κατάψυξη. Εξάλλου τα φαγητό που είναι σε κονσέρβα είναι προορισμένα να διατηρηθούν για καιρό, δεν χρειάζεται να τα βάλετε και στην κατάψυξη.

Πράσινα λαχανικά : Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό, καλό θα ήταν να μην μπαίνουν σε ψύξη, γιατί μόλις αποψυχθούν χάνουν το νερό τους , τη γεύση τους αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Ζεστά φαγητά : Πάντα πριν βάλετε στην κατάψυξη φαγητά, φροντίστε να μην είναι ζεστά, αλλά σε ουδέτερη θερμοκρασία. Όταν ένα ζεστό φαγητό μπει στην κατάψυξη θα διαταράξει τη θερμοκρασία της κατάψυξης και αυτό να δημιουργήσει ανεπιθύμητα βακτήρια για τα τρόφιμα μας.

Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό : Όπως και τα περισσότερα πράσινα λαχανικά, έτσι και φρούτα πλούσια σε νερό, πχ καρπούζι, πεπόνι κλπ, όταν βγουν από την κατάψυξη θα έχουν χάσει όλο τους το νερό με αποτέλεσα να μην έχουν ούτε την υφή ούτε και τη γεύση του.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Οικολογία και Διατροφή