close and return
Οι γάτες είναι πιο ευτυχισμένες όταν παλεύουν για την τροφή τους

Οι γάτες είναι πιο ευτυχισμένες όταν παλεύουν για την τροφή τους

Οι γάτες είναι πιο ευτυχισμένες όταν παλεύουν για την τροφή τους

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Ecology and Food on September 07, 2016

Όσοι είστε τακτικοί σε αυτό το blog θα έχετε καταλάβει την τεράστια λατρεία που έχω για τις γάτες, και το πόσο θαυμάσιο βρίσω αυτό το ζώο. Ούσα λοιπόν σωστή γατομάνα, κάνω τα πάντα για να είναι το γατί μου ευτυχισμένο. Παρατηρώ τη συμπεριφορά της Πίνατ, και αναλόγως προσπαθώ να προσαρμόσω την καθημερινότητα της ώστε να μπορεί να καλύπτει στο έπακρο τις ανάγκες της. Γνωρίζοντας λοιπόν πως οι γάτες, είναι από τη φύση τους ανεξάρτητες και αποζητούν την ελευθερία και την αυτονομία τους, καλούμαι ουκ ολίγες φορές, να πληρώσω με αφόρητο στρες, άγχος, ανησυχία, συχνά και με κλάματα, το τίμημα του να την αφήνω να ακολουθήσει το ένστικτο της.

Τι σημαίνει αυτό: Της επιτρέπω να φύγει από το σπίτι, όποτε το ζητήσει η ίδια ( πηγαίνει πίσω από την πόρτα και κουνάει με το πατουσάκι της τα κλειδιά νιαουρίζοντας) και κάνω την καρδιά μου πέτρα , προσπαθώντας να την «εμπιστευτώ» όπως μου λέει ο κτηνίατρος, γιατί «γάτα είναι, θα γυρίσει σπίτι της, εκεί όπου έχει χάδι και φαγητό»...

Και όντως έτσι συμβαίνει. Όσο εγώ τρέχω στη δική μου καθημερινότητα, έτσι και η Πίντα, κάνε τα δικά της, μέχρι να συναντηθούμε και πάλι αργά το απόγευμα για χάδια και ύπνο...

Τα τελευταία πορίσματα μίας μελέτης που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, στην Καλιφόρνια, και τα πορίσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στο   “Journal of feline medicine and surgery “ ήρθαν να με ανακουφίσουν, κάνοντας με να νιώθω περήφανη γατομάνα που βρίσκω τρόπους να δαμάσω τις προσωπικές μου ανησυχίες και να βάλω πάνω από όλα την αγάπη μου για το γατί μου!

“ Οι γάτες είναι πιο ευτυχισμένες όταν κυνηγούν για το φαγητό τους”. Αυτός ήταν ο τίτλος της έρευνας, και μέσα έλεγε πως αυτή είναι η νέα αλήθεια που αφορά στα χνουδωτά τετράποδα.

Ως γνωστό οι γάτες είναι εξαιρετικοί κυνηγοί και μέσα από την εξερεύνηση που κάνουν στον κόσμο, εκτονώνουν ένστικτα, όπως αυτό του να θέλουν να διεκδικούν τα πάντα. Από το νερό τους μέχρι το παιχνίδι τους. Αυτό μία οικόσιτη γάτα, το χάνει σε μεγάλο βαθμό, καθώς ζώντας μέσα στο σπίτι περιορίζεται με αποτέλεσμα να στερείται της δυνατότητας να κάνει ό,τι θα έπρεπε ως μία σωστή και ελεύθερη γάτα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, και η νωχελικότητα, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σωματική και ψυχική υγεία του ζώου.

Δεν μπορούν όμως να ζουν όλες οι γάτες ελεύθερες, ή μάλλον ΚΑΙ ελεύθερες στο πλαίσιο μίας σχέσης με τον άνθρωπο.

Για τις περιπτώσεις αυτές, στο πλαίσιο της μελέτης, δημιουργήθηκαν ειδικές συσκευές που ως στόχο έχουν να προκαλέσουν τις γάτες σε διάφορες ενέργειες για να κερδίσουν το φαγητό  και το νερό τους. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν , να ενεργοποιήσουν τα ένστικτα και την επιμονή τους, να αφιερώσουν χρόνο και εστίαση σε μία ενέργεια και να παλέψουν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι συσκευές μοιράστηκαν σε σπίτια που θέλησαν να συγκρίνουν τη διάθεση της γάτας τους, πριν και μετά την ενασχόληση τους με αυτές, και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

23 από τους 30 κηδεμόνες γάτας, παρατήρησαν αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου τους, το οποίο έγινε πιο δραστήριο, πιο παιχνιδιάρικο, λιγότερο επιθετικό όσον αφορά στα έπιπλα του σπιτιού, ενώ αρκετά από τα ζωάκια, μείωσαν το βάρος τους και τα συμπτώματα πλήξης που παρουσίαζαν στο παρελθόν.

Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν να υπάρχει πάντα μία πρόκληση στην καθημερινότητα μίας γάτας, ώστε αυτή να μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένη και υγιής. Και επειδή οι συσκευές παγίδευσης του νερού και του φαγητού, δεν είναι ευρέως διαθέσιμες ακόμα, προτείνουν στους “γονείς” να αυτοσχεδιάσουν !

“Το να κρύβεις το νερό ή το φαγητό μέσα σε προσβάσιμους με δυσκολία χώρους, μόνο καλό θα κάνει στο ζωάκι! Ακόμα και αν αυτός ο χώρος είναι μία σκουπιδοσακούλα, ένα μισάνοιχτα συρτάρι, ή ένα πλαστικό μπουκάλι με μία μικρή τρύπα. Η γάτα θα αφιερώσει άπλετο χρόνο, όρεξη  και πείσμα, ενώ θα επιστρατεύσει ότι τη χαρακτηρίζει ως είδος-  εξέλιξη της αφρικανικής γάτας, προκειμένου να κάνει δικό της το περιεχόμενο της παγίδας! Και τότε και οι γονείς αλλά και το ζώο, θα μπορούν αν είναι σίγουροι πως η καθημερινότητα θα αλλάξει και για τους δύο! “ Λέει ο κτηνίατρος Ben Mac Davindson , επικεφαλής της μελέτης.

Αν λοιπόν το γατάκι σας, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και σε μία ελεύθερη ζωή, φροντίστε χάρη στη δική σας ευρηματικότητα να γίνει όσο το δυνατόν πιο απολαυστική ακόμα και μέσα στο σπίτι.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Οικολογία και Διατροφή