close and return
eleonora meleti blo

Κάνεις ντουζ κάθε μέρα: Κακώς!

Κάνεις ντουζ κάθε μέρα: Κακώς!

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Beauty and Style on October 14, 2016

Έχουμε εκπαιδευτεί από κούνια πως πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα μπάνιο. Η βιομηχανία της ομορφιάς επίσης μας βομβαρδίζει κάθε μέρα με αμέτρητες πληροφορίες για παλιά και νέα προϊόντα που θα μας χαρίσουν μεταξένιο δέρμα, καλή υγιεινή και εξωτικές μυρωδιές.

Χρειάζεται ωστόσο να πλενόμαστε τόσο τακτικά;

Μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ενδεχομένως μάλιστα ένα ζεστό μπάνιο να σας χαλαρώνει κιόλας μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά ή μία έντονη άσκηση στο γυμναστήριο, οι ειδικοί παίρνουν θέση όμως και λένε : « Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα». Και αν σας φαίνεται αυτό λίγο ... «μπλιάχ» , έρχεται και η επιχειρηματολογία.

Δεν είμαστε τόσο βρόμικοι όσο νομίζουμε

Αν δεν έχουμε μία δουλειά που να μας ιδρώνει για ώρες ή αν δεν γυμναζόμαστε κάθε μέρα, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να κάνουμε κάθε μέρα μπάνιο. Και αυτό δεν το λέω εγώ το λέει ο Dr. Casey Carlos,  βοηθός καθηγητή στο Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο, στο τμήμα της Δερματολογίας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για τον λόγο αυτό  στο site  www.today.com . O ίδιος ισχυρίζεται πως τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε, στην πλειονότητα τους, όσο και αν υπόσχονται φρεσκάδα και απαλότητα, στην ουσία στερούν από το δέρμα τα απαραίτητα φυσικά λιπαρά που εκκρίνει και τα οποία είναι το καλύτερο καλλυντικό που γεννά ο οργανισμός μας όσο για την ανάπλαση του δέρματος όσο και για την υγιεινή του.  Την ίδια στιγμή η ζημιά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν χρησιμοποιούμε σαπούνι και σε περιοχές που δεν χρειάζεται καθόλου και οι οποίες ξηραίνονται επικίνδυνα απο τη χρήση σαπουνιού.

Ο επιστήμονας φέρει μάλιστα σαν παράδειγμα τον άνθρωπο παλαιότερων εποχών που πλενόταν σε ποτάμια και πηγάδια με σκέτο γάργαρο νερό και χωρίς κανένα σαπούνι.

Αποβάλουμε απαραίτητα για την υγεία του δέρματος βακτήρια

Στους ισχυρισμούς του Δόκτωρος Κάρλος, έρχονται να προστεθούν και οι ισχυρισμοί δύο δερματολόγων που σε αρθρογραφία τους για το Buzz News κάνουν λόγο για την αποβολή μέσω των τακτικών ντουζ, «καλών» και απαραίτητων βακτηρίων για την υγεία μας. Προσθέτουν επίσης πως το ζεστό νερό, με τα σκληρά σφουγγάρια θα μπορούσαν να κάνουν μικρές ανεπαίσθητες ρωγμές στο δέρμα που όμως θα γινόντουσαν δίοδοι για μικρόβια άρα και αιτία για μολύνσεις.

Ξηραίνεται το τριχωτό της κεφαλής

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί ότι ξεραίνεται το δέρμα στο σώμα, έτσι το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και το κρανίο μας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ρίσκο η υγεία των μαλλιών μας. Σύμφωνα με την Άντρια Χάιντεν, Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Δερματολόγων με βάση τη Νέα Υόρκη, δεν χρειαζόμαστε λούσιμο περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Και διευκρινίζει πως όταν λέει λούσιμο  εννοεί ακόμα και το απλό ξέβγαλμα χωρίς σαμπουάν.

Καταστρέφονται τα νύχια

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η πληροφορία πως το ζεστό νερό μπορεί να αδυνατίσει να νύχια και να τα κάνει επιρρεπή στις ρωγμές και στα σπασίματα.

Ξοδεύουμε νερό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του η Εταιρεία Περιβαντολογικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθένας μας για ένα ντουζ δέκα λεπτών ξοδεύει 60 λίτρα νερό! Η ποσότητα αυτή τριπλασιάζεται όταν κάνουμε μπάνιο και οχι ντουζ. Και αν κανείς νομίζει πως εξοικονομεί νερό κλείνοντας και ανοίγοντας τη βρύση, οι ειδικοί έρχονται να μας πουν πως η μόνη λύση για να γλιτώσουμε πραγματικές ποσότητες του αγαθού μας, είναι να περιορίσουμε τα μπάνια μας από καθημερινά σε δύο με τρις φορές εβδομαδιαίως.

close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Beauty and Style