close and return
Σχισμένες φτέρνες

Ξεσκεπάζοντας το αληθινό πρόσωπο της κυτταρίτιδας

Ξεσκεπάζοντας το αληθινό πρόσωπο της κυτταρίτιδας

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in Beauty and Style on May 18, 2016

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο να απασχολεί τόσο πολύ τις γυναίκες η κυτταρίτιδα. Δεν είχα κυτταρίτιδα. Ανήκα σε εκείνο το 10 τοις εκατό, που λίγο το καλό γονίδιο, λίγο το καλό δέρμα, και σαφώς η διατροφή και η άσκηση, είχα πόδι λείο χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας. Μέχρι που το 2012 μπήκε στη ζωή μου η κορτιζόνη.

Και μαζί με την κορτιζόνη ήρθε πακέτο και η κυτταρίτιδα. Στην αρχή πίστεψα πως θα είναι παροδικό και πως πλέον απέκτησα κυτταρίτιδα επειδή είχα τοξίνες στο σώμα μου από το φάρμακο. Η θεραπεία τελείως, ξέκοψα με την κορτιζόνη, όχι όμως και με την κυτταρίτιδα. Αυτή ακόμα καλά κρατεί. Ασχολήθηκα λοιπόν μαζί της, έψαξα , διάβασα, μίλησα με ειδικούς και έμαθα την αλήθεια γι αυτόν τον αιώνιο εχθρό μας. Θα σου τα πω, όλα, απλά σε προειδοποιώ πως κάποια από αυτά που θα διαβάσεις δεν θα σου αρέσουν καθόλου.

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες στο σώμα

Μύθος.

Αυτή την πλάνη είχα, αλλά διαψεύστηκα. Στην αρχή τα είχα βάλει με την κορτιζόνη, πως φταίει αυτή και πως όταν την κόψω θα επανέλθει το σώμα μου. Μέχρι που ένας γιατρός μου είπε πως από τη στιγμή που δεν έφυγε μετά τη διακοπή του φαρμάκου, σημαίνει πως και άλλοι παράγοντες συντελούν στη διατήρηση της. Επίσης μου τόνισε πως η κυτταρίτιδα δεν δημιουργείται ΜΟΝΟ από τοξίνες στο σώμα. Σαφώς και αυτές μπορεί να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν μία κατάσταση αλλά δεν είναι η αιτία που προκαλεί την κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα, συμβαίνει, γιατί τα αποθέματα υποδόριου λίπους αρχίζουν να «σπρώχνουν» την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, μέσω των συνδετικών ιστών και μέσω των στρωμάτων που δημιουργούν οι ίνες  κολλαγόνου. Ο συνδετικός ιστός, μπορεί να αποδυναμωθεί εξαιτίας των ορμονών , λόγω έλλειψης άσκησης , ή εξαιτίας πλεονάζοντος λίπους και κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με την ηλικία

Και εδώ άρχισα να καταλαβαίνω πλέον γιατί δεν μπορώ να ξεφορτωθώ την κυτταρίτιδα μου. Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων τους, τα οποία ευθύνονται μέσα σε άλλα και για την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Που όπως είπαμε ευθύνεται  με τη σειρά της για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου που βοηθάει στο να κρατά τον δερματικό ιστό σφικτό και δυνατό, με αποτέλεσμα αυτός να χαλαρώνει και να στρώνει το έδαφος για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα είναι και κληρονομική

Σε αυτό ήταν κάθετοι όσοι ειδικοί και αν ρώτησα για το θέμα. Αν θέλετε να δείτε το μέλλον σας, κοιτάξτε πρώτα το παρελθόν σας. Αν η μαμά , ή η γιαγιά σας, είχε κυτταρίτιδα , το πιθανότερο είναι να μην γλιτώσετε από αυτήν ούτε και εσείς. Χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο ή να σημαίνει πως οι πρόγονοι σας δεν είχαν , δεν θα αποκτήσετε και εσείς. Ναι μεν, η κυτταρίτιδα πυροδοτείται και από τα γονίδια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά όπλα όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή που μπορούν να απαλύνουν το πρόβλημα ή να το καθυστερήσουν.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε όσους έχουν κιλά ή δεν γυμνάζονται

Να ακόμα ένας μύθος. Σαφώς όταν κάποιος έχει παραπάνω κιλά άρα και περίσσιο λίπος, θα έχει και κυτταρίτιδα και εννοείται πως πάχος και κυτταρίτιδα πάνε αγκαζέ. Αυτό όμως δεν δημιουργεί αποκλειστική σχέση αιτίας και αιτιατού ανάμεσα τους.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε λεπτά σώματα,  ή σώματα που είναι καλογυμνασμένα. Και αυτό  έρχεται να το επιβεβαιώσει και η πρόσφατη καμπάνια κατά της κυτταρίτιδας που έκανε το Κέντρο Πρόληψης και αντιμετώπισης της Κυτταρίτιδας στη Νέα Υόρκη, που αποκάλυψε πως κουράρει και μοντέλα της Victoria s Secret!

Η γυμναστική όμως μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα

Αυτό ισχύει. Όπως και η σωστή διατροφή. Το επιβεβαιώνω και εγώ. Και ενώ όλοι πιστεύουν πως για να πετύχουμε μείωση του προβλήματος, χρειάζεται μόνο αερόβια άσκηση, οι ειδήμονες έρχονται και ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, λέγοντας πως η ενδυνάμωση είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο!

Όπως είπαμε και παραπάνω η κυτταρίτιδα δημιουργείται όταν χαλαρώνουν οι συνδετικοί ιστοί του δέρματος, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα τους. Αυτή η ελαστικότητα μπορεί να τονωθεί και να πάρει τα πάνω της, μέσω ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που βρίσκονται κάτω από τους ιστούς.

Λίγη άσκηση παραπάνω, με ταυτόχρονη απώλεια λίπους και η κυτταρίτιδα θα αρχίσει να τα βρίσκει σκούρα.

Κάποιες τροφές βοηθούν στο να μειωθεί η κυτταρίτιδα

Γενικά η σωστή διατροφή, χωρίς κακά λιπαρά, και με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί ρολόι, βοηθάει στην ευρύτερη υγεία σώματος  και δέρματος. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες τροφές που βάζουν λίγο παραπάνω το χεράκι τους και αυτές είναι οι  πλούσιες τροφές σε νερό. Το νερό επιστρατεύεται πρώτο και πάνω απ όλα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, οπότε κατανοείτε για ποιο λόγο τροφές πλούσιες σε νερό, είναι επίσης απαραίτητες. Αγγούρι, ραπανάκι, τομάτα, πιπεριές  έχουν περισσότερο από 90 τοις εκατό νερό!

Το τσιγάρο επιδεινώνει την κυτταρίτιδα

Το κάπνισμα ευθύνεται για πολλά! Κόψ’ το το ρημάδι. Αν και θα έχεις  βαρεθεί να ακούς ότι προκαλεί καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και καρκίνους, μάθε ότι κάνει και κυτταρίτιδα. Επηρεάζει την κυκλοφορία αίματος, την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των  κυττάρων. Τι άλλο θες;  Κοίτα τώρα αν σε σύγχυσα να ανάψεις τσιγάρο… 

Επιστροφή στην Ομορφιά και Στυλ

close and return